Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria își aruncă în aer prietenia cu Rusia: A decis să expulzeze de urgență patru diplomați ruși

ADVU
diplomatie diplomati international

Austria a anunţat joi că expulzează patru diplomaţi ruşi pentru comportament incompatibil cu acordurile internaţionale, un motiv adesea invocat în cazurile de spionaj, relatează Reuters, care precizează că Ministerul de Externe de la Viena nu oferă prea multe detalii, scrie News.ro.

Doi dintre cei patru diplomaţi declaraţi personae non gratae şi cărora li s-a ordonat să părăsească ţara până cel târziu la 8 februarie lucrau la Ambasada Rusiei în Austria, iar ceilalţi doi lucrează la misiunea rusă de la Viena pe lângă Naţiunile Unite. "Doi diplomaţi de la ambasada rusă au acţionat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic. Prin urmare, aceştia au fost declaraţi persoane indezirabile (personae non gratae) în conformitate cu articolul 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", a precizat MAE austriac într-un comunicat.

Ceilalţi doi diplomaţi ruşi, care lucrează la misiunea ONU, au acţionat într-un mod incompatibil cu acordul de ţară-gazdă dintre ONU şi Austria, adaugă comunicatul.

Ministerul nu a precizat ce anume au făcut diplomaţii, iar o purtătoare de cuvânt a refuzat să comenteze.

Viena este un important centru diplomatic care găzduieşte atât Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cât şi organizaţii ale Naţiunilor Unite, precum Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Ţări mai mari, precum Rusia şi Statele Unite, au adesea ambasadori separaţi în Austria, la OSCE şi organizaţiile ONU, fiecare conducând o ambasadă sau o misiune permanentă.

Oraşul, care a fost împărţit în sectoare ale aliaţilor după cel de-al Doilea Război Mondial, are, de asemenea, o reputaţie de lungă durată ca fiind un mare centru pentru spioni. Prezenţa diplomatică numeroasă oferă posibilitatea de a staţiona acolo agenţi de informaţii sub acoperire, care beneficiază de imunitate diplomatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.