Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria ne mai dă o lecție: posibilă soluție preluată și de România pentru a rezolva o problemă majoră

Foto: tinutulzimbrului.ro
padurea de argint

Austria ne mai dă o lecție: posibilă soluție preluată și de România pentru a rezolva o problemă majoră

Austria va salva pădurile de pin și de molid de gândacii de scoarță cu ajutorul inteligenței artificiale. De dezvoltarea proiectului se ocupă Serviciul Național de Meteorologie și Geofizică din Austria și startup-ul Beetle ForTech, informează Rador Radio România.

În prezent, infestarea cu gândaci de scoarță este principala cauză a dispariţiei pădurilor din Austria. Conform calculelor experților, aproximativ 40% dintre copaci mor din cauza gândacilor. Inteligența artificială va detecta focarele de infestare pe baza datelor din imaginile din satelit, care vor fi actualizate la fiecare cinci zile.

În analiza sa, aceasta va lua în considerare culoarea coroanelor copacilor (acestea devin treptat roșii atunci când sunt invadate de gândaci). Un pixel al unei imagini corespunde unei suprafețe de 10x10 metri. Acest lucru înseamnă că, deocamdată, inteligenţa artificială nu va găsi semne de infestare în copaci individuali. Cu toate acestea, sistemul va fi capabil să detecteze focare mai mari, ceea ce îi va permite să monitorizeze răspândirea gândacilor și să ia măsuri rapide.

În viitor, creatorii inteligenţei artificiale intenționează să îmbunătățească sistemul pentru a prezice toate riscurile potențiale pentru păduri. În special, aceştia se așteaptă să antreneze inteligenţa artificială pentru a lua în considerare date precum locația pădurii, condițiile meteorologice și istoricul răspândirii gândacilor de scoarță în zonă. Multe țări europene folosesc tehnologii de vârf pentru a avea grijă de pădurile lor. De exemplu, fiecare copac din orașul italian Merano va avea un geamăn digital. Cu ajutorul acestuia, serviciile locale vor simula diferite condiții climatice și vor evalua modul în care acestea vor afecta vegetaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.