Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria s-a învățat minte, după atentatul din Viena: Ce le pregătește jihadiştilor de pe teritoriul său

Austria va introduce detenţia preventivă sau supravegherea electronică pentru jihadiştii prezenţi pe teritoriul său, ca răspuns la atentatul comis săptămâna trecută la Viena, a anunţat miercuri cancelarul Sebastian Kurz, transmit AFP şi dpa.

'Atât timp cât nu au fost deradicalizate şi chiar dacă şi-au executat pedeapsa, vom crea posibilitatea de a închide aceste persoane pentru a proteja populaţia', a declarat cancelarul conservator pentru presă la ieşirea de la şedinţa de guvern, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

'Pentru persoanele care tocmai au fost eliberate, va exista o supraveghere electronică. Este o ingerinţă puternică, dar este vorba, în opinia mea, de o etapă necesară pentru a minimiza ameninţarea ce apasă asupra populaţiei', a adăugat Kurz.

El nu a precizat în ce condiţii va fi decisă aplicarea detenţiei preventive, nu a supravegherii electronice.

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia

Guvernul austriac a mai anunţat o întărire a instrumentelor ce permit retragerea cetăţeniei persoanelor condamnate pentru terorism şi care deţin şi un al doilea paşaport.

Acestor persoane li se vor mai retrage eventualele ajutoare sociale, permisul de conducere şi mai este prevăzută crearea unui registru pentru controlul deţinătorilor de arme.

Citește și: Mare atenție! Declarația pe propria răspundere este valabilă numai în format fizic

Sebastian Kurz a obţinut din partea Verzilor, alături de care guvernează în coaliţie şi care deţin portofoliul Justiţiei, să fie simplificată dizolvarea de asociaţii, precum şi închiderea de moschei în caz de radicalizare demonstrată.

De asemenea, vor fi create un registru de imami şi o platformă de semnalare a activităţilor jihadiste pe internet şi se va înfiinţa un fond de indemnizare a victimelor terorismului, în această ţară neutră cu 8,9 milioane de locuitori, mult timp cruţată de ameninţarea jihadistă.

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

Acest pachet de reforme va fi discutat la începutul lunii decembrie în parlament, guvernul luându-şi angajamentul să legifereze cu respectarea Constituţiei şi a drepturilor fundamentale.

Potrivit lui Sebastian Kurz, care s-a deplasat marţi la Paris pentru a discuta cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre răspunsul european la ameninţarea teroristă, în jur de 150 de indivizi care au încercat sau chiar au mers în Siria ori Irak pentru a lupta alături de Statul Islamic (SI) se află în prezent pe teritoriul Austriei.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

Autorul atentatului de la Viena, în care au fost ucise patru persoane, fusese condamnat la închisoare pentru tentativa de a se alătura SI în Siria, fiind eliberat condiţionat în decembrie.

Jihadistul, care beneficia de ajutoare sociale, încercase să-şi procure din Slovacia un arsenal de luptă.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I s-a retras titlul de ‘Ambasador al turismului maramureşean’

O asociaţie şi o moschee care, potrivit autorităţilor, au participat la radicalizarea sa, au fost între timp dizolvate şi închise din ordinul guvernului.

Luni, autorităţile austriece au confiscat 25 milioane de euro bani gheaţă în urma unor percheziţii care au vizat reprezentanţi ai Fraţilor Musulmani şi apropiaţi ai mişcării palestiniene Hamas.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

Operaţiunea, derulată după mai mult de un an de anchetă, nu a avut legătură cu atentatul recent de la Viena, a precizat parchetul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.