DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Autodenunțul lui Morar - Fostul judecător CCR dezvăluie un episod penibil de la Cotroceni

Curtea Constitutionala
daniel morar

Daniel Morar, fost șef DNA și judecător al Curții Constituționale, povestește în cartea „Putea să fie altcumva” cum Klaus Iohannis a intrat, anunțat de un sunet de gong, în sala de la Cotroceni, unde s-a discutat eliminarea ofițerilor serviciilor secrete din cercetarea penală. Momentul, demn mai degrabă de filmele cu buget redus, dezvăluie însă și conduita ilegală a autorului dezvăluirilor, Daniel Morar.

Episodul relatat de Daniel Morar

Fragmentele din cartea lui Morar au fost publicate de ziarul „Libertatea”. „Discuția a avut loc la Cotroceni, într-o încăpere în care președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong și anunțul solemn, dintr-o boxă, privind sosirea sa”. Așa redă Daniel Morar momentul din 2016, când era judecător al Curții Constituționale și s-a întâlnit, la cererea sa, cu președintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea de la Cotroceni a avut loc înainte ca CCR să se pronunțe, în februarie 2016, în legătură cu participarea SRI în dosarele penale. „Îmi cunoșteam colegii (n.r. – judecătorii Curții Constituționale), știam care le sunt convingerile”, spune Morar, care era aproape sigur că CCR va decide îndepărtarea ofițerilor serviciului secret din dosare.

Daniel Morar pretinde că și-a dat seama și de dificultățile care urmau să lovească sistemul judiciar. „Acesta nu avea logistica și capacitatea pentru a prelua și realiza ceea ce făcuse până atunci SRI, astfel că unele anchete penale ar fi avut pentru un timp un handical major, acela de a nu beneficia de interceptări”. Căuta o soluție, susține el, și a ajuns la Cotroceni.

El a propus președintelui ca „SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”.

„Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, relatează Morar întâlnirea. De ce? „Pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum”, afirmă judecătorul CCR că i-a argumentat președintele.

„Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim”.

Gestul lui Morar, interzis de lege

Gestul lui Daniel Morar, de a se consulta cu preșeedintele despre o chestiune afară pe masa CCR, este interzis chiar de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Morar nu doar că a încălcat caracterul secret al procedurii de la Curte, dar și-a negat propria independență de judecător CCR.

Potrivit art. 64 din lege, „judecătorii Curții Constituționale sunt obligați: (...) b) să păstreze secretul deliberărilor și al voturilor și să nu ia poziție publică sau să dea consultații în probleme de competența Curții Constituționale; (...) f) să se abțină de la orice activitate sau manifestări contrare independenței și demnității funcției lor.”

Deși penibilul momentului de la Cotroceni a făcut rapid senzație pe rețelele de socializare, iar eforturile CCR de a pune lucrurile într-o ordine conformă cu statul de drept, prin scoaterea serviciilor din justiție, au fost apreciate de numeroși specialiști, dezvăluirea lui Morar a generat mai degrabă o stare de consternare în rândul juriștilor, în special al specialiștilor în drept constituțional, prin ușurința cu care fostul judecător relatează propria încălcare a legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.