Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile sunt în ALERTĂ: Cadavre de porci plutesc pe Dunăre

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Imagini cu cadavre de porci au fost postate pe Facebook de un tulcean, care susține că leșurile au fost văzute pe Dunăre, în dreptul localității Partizani. Autoritățile spun că leșurile aruncate în apele curgătoare sunt periculoase, scrie Mediafax.

Mai multe comentarii însoțesc imaginea și vorbesc despre o adevărată invazie de cadavre de porci care vin pe Dunăre din localitățile din amonte aflate în județele Tulcea, Galați și Brăila.

Numeroase cadavre de porci au fost descoperite pe Dunăre de la izbucnirea pestei porcine africane. La fiecare sesizare, autoritățile se deplasează la fața locului, pescuiesc cadavrul și, dacă acesta nu este în descompunere, iau probe pentru a infirma sau confirma prezența virusului pestei porcine.

În ciuda apelurilor făcute de autorități, cetățenii au continuat să arunce animalele moarte în Dunăre care au plutit zeci de kilometri, până în Deltă.

Oamenii care asistă la aceste scene dau vina pe autorități deoarece nu au reușit să gestioneze criza pestei porcine.

„La Partizani. Delta Dunării este plină de cadavre. Proasta gestionare a crizei a infestat toată țara!”, a scris Ilie Nicuța pe Facebook.

Postarea este urmată de multe comentarii printre care și unele care vorbesc despre teoria conspirației.

„Sunt aruncați cu bună știință de niște unii bine plătiți ca țara noastră sa rămână fără porcine”, a comentat un bărbat.

Un alt participant la discuție atrage atenție asupra pericolului extinderii virusului în toată regiunea.

„Suntem tâmpiți ! O să infestam tot, inclusiv țările riverane Mării Negre”, a scris pe rețeaua de socializare un alt bărbat.

Și autoritățile vorbesc despre pericolul pe care îl reprezintă porcii morți aruncați în apele curgătoare.

La Brăila, de exemplu, locul de unde provin mulți dintre porcii morți din Deltă, virusul a pătruns în cele mai mari ferme din județ prin intermediul apei din Dunăre. Aceasta a fost folosită la irigații și la curățenie în fermele de porci și, fiind infestată, a produs un dezastru economic, aproape 180.000 de porci urmând să fie eutanasiați.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme este cauzată de apă, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre....Sunt cetățeni inconștienți, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în aceste ferme din județul Brăila”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan.

Potrivit ultimelor informații, numărul focarelor de pestă porcin africană confirmate în România a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 județe din țară, inclusiv în Galați, Brăila și Tulcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.