Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea britanică de concurenţă ar putea bloca tranzacţia gigant dintre Sainsbury şi Asda

mediafax
LIDL

Autoritatea pentru Reglementarea Concurenţei din Marea Britanie (CMA) a anunţat miercuri că tranzacţia dintre retailerii Sainsbury şi Asda fie ar trebui blocată, fie va necesita vânzarea unui număr semnificativ de magazine sau chiar a unor branduri, transmite Reuters preluată de Agerpres.

"Va fi probabil dificil pentru Sainsbury şi Asda să rezolve problemele pe care le-am identificat". Tranzacţia ar putea afecta consumatorii din cauza preţurilor mai ridicate şi a reducerii gamei şi a calităţii produselor oferite, apreciază CMA. De asemenea, ar putea creşte preţurile la multe magazine deţinute de Sainsbury şi Asda în benzinării.

Sainsbury, al doilea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, după Tesco, a anunţat că nu este de acord cu concluziile CMA.

"Vom încerca să înţelegem raţionamentul acestor concluzii şi vom continua să ne pledăm cauza în următoarele săptămâni", se arată într-un comunicat al retailerului britanic.

În aprilie 2018, Sainsbury a confirmat că va plăti 7,3 miliarde de lire sterline (zece miliarde de dolari) pentru a cumpăra Asda, subsidiara britanică a Walmart. Tranzacţia va duce la crearea celui mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, depăşind liderul pieţei, Tesco.

Pentru Mike Coupe, care a preluat în urmă cu patru ani funcţia de director general al Sainsbury, este cea mai dură şi mai riscantă decizie luată până acum, după ce toţi cei patru mari retaileri britanici, inclusiv lanţul Morrisons, au pierdut din cota lor de piaţă în urma intrării în Marea Britanie a lanţurilor germane de discount Aldi şi Lidl, dar şi pe fondul majorării cererii pentru cumpărături online şi a succesului Amazon.

Walmart, cel mai mare retailer mondial, va deţine 42% din entitatea combinată. Asda, pe care Walmart a achiziţionat-o în 1999 pentru 6,7 miliarde de lire sterline, este una dintre subsidiarele cel mai puţin performante ale gigantului american.

Grupul format în urma fuziunii dintre Sainsbury şi Asda va depăşi Tesco, cu o cotă de piaţă combinată de 32%, în timp ce cota de piaţă a Tesco este de 28%, conform celor mai recente date publicate de compania de cercetare Kantar Worldpanel.

Combinarea Asda cu Sainsbury, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 5,9 miliarde de lire sterline (8,1 miliarde de dolari), va crea un gigant care va avea 2.800 de magazine, aproape 350.000 de angajaţi şi vânzări de 50 miliarde de lire sterline. În prezent, Sainsbury este al doilea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, urmat de Asda.

Coupe, care anterior a lucrat la Asda şi la alţi retaileri britanici, încearcă să redreseze Sainsbury, afectată de concurenţa online care a dus la dispariţia unor firme de renume, cum ar fi BHS, Maplin şi Toys "R".

Tranzacţia va duce la reduceri de costuri de cel puţin 500 de milioane de lire sterline, ceea ce va permite diminuarea cu aproximativ 10% a preţurilor pentru multe produse, a anunţat Sainsbury

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.