DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că peste 5000 de cereri pentru votul prin corespondență au fost anulate

AEP
AEP Autoritatea Electorala Permanenta

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că peste 5.000 de cereri depuse pentru votul prin corespondență în primul tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate. Printre motive se află lipsa unui act de identitate valabil și confirmarea adresei de e-mail.

„Până la încheierea perioadei de înscriere (15 septembrie 2019), au fost înregistrate 41.003 cereri depuse, dintre care 35.917 cereri au fost aprobate, îndeplinind toate condițiile legale”, transmite AEP, într-un răspuns la o solicitare a agenției MEDIAFAX.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu își pune ‘Mâna dreaptă’ la bătaie! ‘Intervalul’ dat noului ministru al Muncii .

Instituția precizează că 5.086 de cereri depuse au fost anulate din următoarele motive:

„-2.060 de cereri nu au îndeplinit toate condițiile necesare pentru aprobare, din următoarele motive: lipsa actului de identitate valabil, eliberat de statul român; actul de identitate expirat; lipsa documentului de ședere; documentul de ședere neconform Ordinului MAE nr. 1627 din 26 august 2019 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru președintele României din anul 2019 și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020.

-pentru 2.071 de cereri nu s-a confirmat faptul că adresa de e-mail este validă, conform prevederilor Legii 288/2015. Confirmarea adresei de e-mail s-a realizat prin accesarea link-ului primit la adresa completată de către alegător. Subliniem importanța completării de către alegători a unei adrese de e-mail valide, deoarece mesajul privind înregistrarea plicului exterior la biroul electoral competent se transmiye pe această cale.

- 173 de cereri au fost anulate de către persoanele care le-au depus.

-în 782 de cazuri au fost înregistrate cereri multiple depuse de același alegător. În acest caz, a rămas valabilă ultima cerere depusă”, se mai arată în răspunsul transmis de AEP către MEDIAFAX.

În documentul semnat de președintele AEP, Mitulețu Buică, se fac următoarele precizări:

„Potrivit art 4 (1) și (5) din Legea nr. 288/2015 din 19 noiembrie 2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Elextorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care a dorit să-și exercite dreptul la vot prin corespondență la alegerile pentru președintele României din anul 2019 a trebuit să se înregistreze ca alegător prin corespondență.

Citește și: Dezvăluire șocantă în cazul celor doi copii și femeii care au murit la Timișoara: De câte ori s-a sunat la Salvare

Înregistrarea s-a realizat prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de AEP, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reședință și a adresei de e-mail, precum și a opțiunii de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență, la care alegătorul a anexat copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. Actele de identitate cu care s-a înscris alegătorul au fost valabile, conform legii”, se mai arată în răspunsul formulat de AEP la solicitarea MEDIAFAX.

Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc pe 10 noiembrie în țară și între 8 și 10 noiembrie în străinătate. Pentru al doilea tur s-au calificat Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Al doilea tur al prezidențialelor are loc pe 24 noiembrie în țară și între 22 și 24 noiembrie în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.