Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță lansarea unei noi funcționalități a platformei SEAP

gov.ro
SEAP

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță lansarea unei noi funcționalități a platformei SEAP, Sistemul Dinamic de Achiziții Publice, o „piață deschisă’’ concepută pentru a oferi instituțiilor publice acces la un grup de operatori economici capabili să execute activitățile de care au nevoie, anunță AGERPRES.

Noua funcționalitate este deja disponibilă în platforma SEAP, administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

„Sistemul dinamic de achiziții publice este o nouă funcționalitate, 100% electronică și gratuită pentru toți utilizatorii platformei SEAP. Folosind sistemul dinamic de achiziții, instituțiile pot găsi mai ușor soluții, pot eficientiza contractarea serviciilor care le sunt necesare și se pot adapta nevoilor tot mai complexe ale cetățenilor pe care îi deservesc. Sistemul dinamic conferă flexibilitatea necesară instituțiilor care vor să răspundă nevoilor unei societăți aflate în continuă schimbare”, a declarat Octavian Oprea, președintele interimar al ADR.

SAD este similar cu acordul-cadru, cu deosebirea că noii furnizori, prestatori sau executanți se pot alătura oricând pe durata de implementare a sistemului dinamic. Astfel, în loc să se angajeze timp de patru ani într-un acord-cadru, o instituție care utilizează sistemul dinamic poate colabora cu noi operatori economici din piață în orice moment, fără să fie nevoie să aștepte până când acordul-cadru își va încheia perioada de valabilitate. Această nouă funcționalitate flexibilizează procedurile de achiziție publică desfășurate pentru servicii care necesită perioade mai îndelungate, în contextul în care acordul-cadru poate fi derulat doar cu semnatarii inițiali ai acestuia.

Citește și: Florin Cîțu, despre o eventuală demitere a lui Vlad Voiculescu la cererea lui Klaus Iohannis și a PNL: ‘Evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare’

Odată inițiat, sistemul dinamic rămâne deschis noilor furnizori /prestatori /executanți pe toată durata sa. Dacă un operator economic nu poate îndeplini cerințele de calificare în momentul în care este stabilită data limită de depunere a candidaturilor (la inițierea SAD), acesta își poate revizui documentele și poate aplica pentru a fi parte a sistemului dinamic oricând pe durata lui. Mai mult, este important de menționat că nu există o limitare a numărului de operatori economici care vor fi parte a sistemului dinamic.

Sistemul dinamic este gratuit pentru utilizatori, nu se percep taxe/tarife de înscriere, de participare sau pentru depunerea de oferte. Mai mult, acționând ca o piață deschisă, acesta sprijină participarea IMM-urilor și a întreprinderilor mai noi la procedurile de achiziții din sectorul public prin adaptabilitatea procesului, care permite cumpărătorilor să își structureze concurența în așa fel încât să o facă atractivă pentru IMM-uri.

Beneficiul social generat de sistemul dinamic de achiziții publice este încurajarea concurenței.

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) înregistrează peste 192.000 de entități, dintre care peste 21.000 sunt autorități contractante și peste 170.000 sunt ofertanți. În 2020, peste 14.000 de proceduri au fost atribuite în platforma SEAP, totalizând o valoare de peste 33 de miliarde de lei. Totodată, platforma SEAP a intermediat 2 milioane de cumpărături directe atribuite, în valoare de peste 14 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.