Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea pentru Reformă Feroviară: Hotărârea pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru 2022, adoptată în Guvern

stirileprotv.ro
tren cfr

Compensaţia serviciilor publice pentru transportul feroviar de călători se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2022, respectând formula de verificare a evitării compensării în exces, corelată cu o valoare maximă a compensaţiei raportată la costurile eligibile ale prestaţiei, informează Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Pentru a reduce din deficitul financiar al prestării serviciilor publice obligatorii, Guvernul României a aprobat o valoare preliminată a subvenţiilor pentru acest contract în creştere cu 20% faţă de suma alocată la începutul anului 2021.

Potrivit unui comunicat al ARF, remis vineri AGERPRES, în şedinţa de joi, 30 decembrie, Executivul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2022 în transportul feroviar public de călători.

Prin acest act normativ se stabilesc obligaţiile reciproce ale operatorilor de transport feroviar de călători (OTF) şi ale Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), în vederea realizării serviciului public de transport feroviar de călători de către aceştia, în condiţiile legii, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, hotărârea de guvern, împreună cu contractele anexate, vine să asigure pieţei feroviare din România conformitatea cu legislaţia europeană şi naţională în domeniul ajutorului de stat, în special corelarea cu cerinţele Regulamentului (CE) 1370/2007.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, compensaţia serviciilor publice pentru transportul feroviar de călători se acordă respectând formula de verificare a evitării compensării în exces, corelată cu o valoare maximă a compensaţiei raportată la costurile eligibile ale prestaţiei.

"Valoarea preliminată a compensaţiei se plăteşte raportată la un singur indicator - tren-km, iar în baza certificării activităţii realizate de fiecare operator în parte şi a costurilor eligibile incidente serviciului public se stabileşte suma finală de plată. În plus, pentru a asigura creşterea calităţii serviciilor prestate de operatorii feroviari, noul contract de servicii publice introduce un set de 6 indicatori de performanţă. În funcţie de îndeplinirea, respectiv neîndeplinirea acestora, operatorii de transport feroviar vor fi premiaţi sau penalizaţi, în marja legală de profit", menţionează ARF.

Indicatorii calitativi din noul contract sunt: punctualitatea la destinaţie, gradul de ocupare al trenurilor, anulări ale trenurilor şi disponibilitatea materialului rulant pentru îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public. De asemenea, se va monitoriza şi indicatorul de eficienţă legat de veniturile minime obligatorii, precum şi indicatorul cantitativ tren-km.

Pentru a reduce din deficitul financiar al prestării serviciilor publice obligatorii, Guvernul României a aprobat o valoare preliminată a subvenţiilor pentru acest contract în creştere cu 20% faţă de suma alocată la începutul anului 2021.

Totodată, noul contract prevede acţiuni din partea Autorităţii pentru Reformă Feroviară necesare asigurării finanţării publice a activităţilor de modernizare a vehiculelor feroviare din parcul existent al operatorilor feroviari (în special, locomotive electrice, conversia de locomotive diesel-hidraulice în locomotive pe acumulatori şi diverse tipuri de vagoane), precizează ARF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.