Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile britanice au permis miliardarilor ruși să cheltuiască sute de mii de dolari din conturile înghețate, în ciuda sancțiunilor (NYT)

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Autoritățile britanice au permis miliardarilor ruși sancționați să cheltuiască sute de mii de dolari din conturile înghețate, inclusiv pentru personalul de serviciu, relatează The New York Times.

Potrivit publicației, banii sunt eliberați oamenilor de afaceri sub sancțiuni pe baza licențelor care le permit să utilizeze o parte din activele din conturile înghețate. În unele cazuri, oamenilor de afaceri ruși au avut permisiunea să cheltuiască mai mult de un milion de dolari pe an, scrie ziarul.

Cazul lui Mikhail Fridman

De exemplu, în primul an al războiului pe scară largă din Ucraina, unul dintre fondatorii Alfa Bank, Mikhail Fridman, a primit o licență pentru a menține un personal intern format din 19 angajați. Acestea au inclus șoferi, bucătari personali, curățători și așa mai departe. Întreținerea personalului de service timp de zece luni a costat Friedman 300 mii lire sterline (aproximativ 400 mii dolari). În prezent, publicația clarifică, această licență a expirat, dar omul de afaceri este probabil să încerce să obțină un nou permis.

În plus, Friedman a primit o indemnizație lunară de șapte mii de lire sterline (aproximativ nouă mii de dolari) pentru a acoperi "nevoile de bază ale familiei sale".

Mikhail Fridman și Petr Aven au fost sancționați de Uniunea Europeană în februarie 2022, la scurt timp după începerea unui război pe scară largă în Ucraina. Autoritățile UE și-au justificat decizia privind măsurile restrictive prin legăturile dintre Fridman și Aven în cercurile de putere rusești. În martie 2022, Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri.

Oamenii de afaceri încearcă să conteste sancțiunile care le-au fost impuse

În iulie 2023, Curtea Europeană de Jurisdicție Generală a început să ia în considerare procesul lui Fridman intentat împotriva Consiliului Uniunii Europene din cauza restricțiilor impuse omului de afaceri. Unul dintre avocații lui Friedman, Thierry Marembert, a declarat că sancțiunile UE au "ruinat" viața miliardarului.

New York Times scrie că, în 2022, autoritățile britanice au primit aproximativ o mie de cereri de licențe. Până la sfârșitul anului, guvernul aprobase doar 82 de cereri. Publicația scrie că multe cereri sunt încă în așteptare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.