Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile de la Chișinău nu știu dacă tulpina Delta a ajuns în Moldova, dar au un plan pentru a crește rata de vaccinare

smartradio.ro
covid vaccin medic

Deocamdată nu se ştie exact dacă în Republica Moldova sunt oameni infectaţi cu tulpina Delta.

Autorităţile de la Chişinău spun că nu au venit încă rezultatele testelor de la laboratorul german, la care au fost trimise analizele medicale ale mai multor bolnavi de COVID din Republica Moldova, transmite tvr.md.

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte însă de noi măsuri pentru a preveni răspândirea acestei tulpini, mai ales că în ţările europene creşte alarmant numărul de noi cazuri de infectări cu COVID.

Între aceste măsuri se numără şi accelerarea procesului de imunizare a populaţiei, în condiţiile în care până acum s-au vaccinat cu ambele doze doar 11 la sută dintre cetăţeni.

Denis Cernelea, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Pe continentul european se atestă o creştere a cazurilor noi semnificativă şi alarmantă de 40% pentru ultimele 2 săptămâni. Există marea posibilitate de a înregistra în următoarea perioadă creşterea şi la noi a numărului de cazuri.”

Autorităţile spun că după ce au trimis analizele medicale ale mai multor bolnavi de Covid din Republica Moldova, aşteaptă rezultatele testelor de laborator pentru a afla dacă aceştia sunt infectaţi cu tulpina Delta. Însă deocamdată rezultatele întârzie.

Vasile Guștiuc, director interimar, ANSP: „Au făcut deja câteva interpelări către laboratorul german solicând respectuos ca investigaţiile de secvenţiere să fie efectuate cât mai operativ şi să avem datele să vedem dacă circulă noua tulpină în RM.”

Şi pentru că riscul este mare, responsabilii au luat şi primele măsuri pentru a preveni răspândirea tulpinii Delta.

Ministerul Sănătăţii va publica săptămânal o listă cu ţările din zona roşie, iar cetăţenii care vor veni din aceste state vor fi obligaţi să stea în carantină.

Excepţie vor face cei care sunt vaccinaţi cu ambele doze. O altă măsură prevede obligativitatea sau condiţionarea vaccinării unor anumite categorii de persoane.

Vasile Guștiuc, director interimar, ANSP: „Nu exludem faptul că aspecte de condiţionare pot fi sau vor fi în dependenţă de situaţie către lucrătorii din instituţiile de învăţământ, educaţie, cei din horeca, transportatorii populaţiei atât în intern cât şi pe extern.”

Şi pentru a atinge o rată înaltă a vaccinării, conducătorii companiilor private sunt îndemnaţi să asigure vaccinarea a cel puţin 70% din angajaţi.

Autorităţile spun că vor accelera procesul de imunizare a populaţiei, în special, în zonele rurale ale Republicii Moldova.

Denis Cernelea, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Sunt planificare deplasări ale echipelor mobile şi maratoane care vor fi organizarte în UTA Găgăuzia, Căuşeni şi Briceni.”

Doar săptămâna trecută, au fost admistrate peste 75.000 de doze în Republica Moldova.

Autorităţile spun că este foarte solicitat vaccinul Johnson & Johnson.

Cu acest vaccin produs în Statele Unite s-au imunizat deja 15.000 de cetăţeni.

Până acum, în Republica Moldova s-au vaccinat cu cel puţin o doză aproape 900.000 de persoane.

Conform datelor statistice, din 44 de state europene, Republica Moldova se clasează pe locul 31 la rata de infectări.

Incidenţa este de 28 de cazuri la 100.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.