Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile de management a cinci fonduri UE sprijinite de Comisia Europeană şi OCDE să colaboreze cu cetăţenii

uniunea-europeana

Comisia Europeană şi-a anunţat vineri sprijinul pentru cinci programe-pilot naţionale şi regionale care propun modalităţi inovatoare de implicare a cetăţenilor în deciziile privind investiţiile din cadrul politicii de coeziune, potrivit Agerpres.

Astfel, autorităţile de management din Spania, Polonia, Italia şi ale celor două programe Interreg (Belgia-Ţările de Jos şi Bulgaria-România) vor beneficia de sprijin specific din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În aceste condiţii, organismul responsabil pentru programul transfrontalier Bulgaria-România va promova participarea la deciziile de investiţii privind proiectele de protecţie a mediului.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

Obiectivul programelor-pilot va fi acela de a promova participarea activă a cetăţenilor şi a societăţii civile la conceperea, implementarea şi evaluarea proiectelor din cadrul politicii de coeziune, precum şi de a stimula cultura transparenţei şi a responsabilităţii instituţiilor publice implicate. Promovarea obiectivelor Pactului verde european, a sustenabilităţii şi caracterului incluziv al economiei sunt elemente importante în cadrul programelor selectate.

Cele cinci programe au fost selectate pe baza planurilor lor ambiţioase şi valoroase pentru îmbunătăţirea participării cetăţenilor în domeniile lor respective: în Spania, guvernul regional din Cantabria se va concentra asupra participării cetăţenilor la tranziţia către o economie ecologică şi cu emisii scăzute de carbon; în Polonia, autoritatea responsabilă de Programul operaţional pentru infrastructură şi mediu 2014-2020 va încuraja participarea publicului larg la implementarea proiectelor de infrastructură de transport la scară largă, prin crearea unei platforme pentru participare socială.

De asemenea, organismul responsabil pentru programul transfrontalier Bulgaria-România va promova participarea la deciziile de investiţii privind proiectele de protecţie a mediului, iar programul Interreg Ţările de Jos-Flandra va extinde utilizarea instrumentului online pentru participare, în special în cazul microproiectelor de care beneficiază comunităţile locale. Programul regional din regiunea Emilia-Romagna din Italia va elabora o foaie de parcurs privind implicarea cetăţenilor în punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă în cadrul investiţiilor aferente politicii de coeziune.

O echipă specializată a Diviziei pentru guvernare deschisă şi inovatoare din cadrul OCDE va oferi sprijin practic autorităţilor selectate cu privire la modul de a implica societatea civilă, inclusiv în analiza situaţiei actuale, discuţii structurate cu părţile interesate relevante şi pregătirea unui plan de acţiune.

Cele cinci proiecte-pilot se vor desfăşura timp de 12 luni începând cu luna iulie 2020. Rezultatele vor fi apoi difuzate pe scară largă, pentru a inspira şi alte instituţii implicate cu privire la modul optim de implicare a cetăţenilor în punerea în aplicare a finanţărilor din fondul de coeziune. Scopul este de a promova iniţiative similare pentru programele politicii de coeziune în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

"Politica de coeziune joacă un rol central în promovarea şi contribuţia la o redresare economică ecologică, digitală şi rezilientă. Politica de coeziune a acţionat întotdeauna în favoarea cetăţenilor, iar scopul prezentei iniţiative este să implice cetăţenii în acţiunile din cadrul acestei politici. Implicarea cetăţenilor va face ca investiţiile să fie mai transparente şi mai eficiente, în special într-un moment în care comunităţile şi teritoriile se confruntă cu efectele crizei provocate de coronavirus", a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme.

La rândul său, secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a afirmat că activitatea de lungă durată a OCDE cu privire la guvernarea deschisă arată că participarea cetăţenilor la procesul decizional public duce la politici mai eficiente şi mai legitime şi poate contribui la creşterea încrederii între cetăţeni şi guverne, "care se dovedeşte a fi un aspect deosebit de critic în contextul crizei actuale". "Aşteptăm cu interes să colaborăm cu ţările pentru acest proiect-pilot şi cu Comisia pentru a consolida implicarea cetăţenilor în politica de coeziune", a spus Angel Gurria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.