Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Hong Kong dezvăluie liniile directoare ale programei şcolare privind securitatea naţională

CNBC
Hong Kong

Autorităţile din Hong Kong au dezvăluit o serie de linii directoare controversate adresate şcolilor, printre care educarea copiilor începând cu vârsta de şase ani despre imixtiuni ale străinilor şi subversiune ca parte a unei noi programe şcolare de securitate naţională, informează vineri Reuters preluat de agerpres.

Conducerea Chinei a impus noua lege a securităţii în iunie 2020 ca răspuns la lunile de proteste, uneori violente, anti-guvernamentale şi anti-Beijing deseori violente din 2019, dirijând centrul financiar internaţional chinez semi-autonom Hong Kong tot mai clar pe o traiectorie autoritară.

Liniile directoare cuprinse în ghidul Biroului Educaţiei, publicate joi seara, arată că planurile Beijingului pentru Hong Kong depăşesc înăbuşirea disidenţei şi vizează o revizuire a societăţii pentru a alinia cel mai îndărătnic oraş al său la China continentală, condusă de Partidul Comunist.

"Securitatea naţională are o mare importanţă. Profesorii nu ar trebui să o trateze ca şi cum ar fi o problemă controversată pentru discuţii obişnuite", se spune în ghid.

Profesorii ar trebui "să sublinieze în mod clar că protejarea securităţii naţionale este responsabilitatea tuturor cetăţenilor şi că, în ceea ce priveşte securitatea naţională, nu există spaţiu pentru dezbatere sau compromis".

Copiii din şcolile primare vor învăţa să cânte şi să "asculte cu respect" imnul naţional, să înveţe despre poliţie şi Armata de Eliberare a Poporului ca protectori ai Hong Kongului, precum şi despre cele patru infracţiuni principale din legea securităţii, inclusiv terorismul şi secesionismul.

În şcolile secundare, elevii vor învăţa despre provocările şi oportunităţile cu care se confruntă naţiunea chineză pe scena mondială şi despre ce constituie cele patru infracţiuni principale care pot conduce la condamnări ce merg până la închisoare pe viaţă.

Conform unor specialişti din domeniul juridic, limbajul legii este vag şi general, iar gama de activităţi pe care autorităţile le-ar putea considera ca potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale este neclară şi fluidă.

Biroul Educaţiei a declarat că a acceptat ca şcolile internaţionale şi private să aibă programe diferite, dar a spus că acestea au "responsabilitatea de a-şi ajuta elevii (indiferent de etnie şi naţionalitate) să dobândească o cunoaştere corectă şi obiectivă şi o înţelegere a conceptului de securitate naţională".

Şcolile ar trebui, de asemenea, să împiedice elevii şi profesorii să participe la activităţi considerate ca având un caracter politic, cum ar fi anumite cântece sau sloganuri.

De asemenea, profesorilor şi directorilor de şcoli li se cere să inspecteze afişierele şcolare şi să elimine cărţile care pun în pericol securitatea naţională din biblioteci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.