Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Kazahstan susțin că situația din țară s-a stabilizat

NEXTA
kazahstan, proteste

Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, a declarat vineri un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan, citat de agenţia EFE.

Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor.

Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Citește și: VIDEO | Parcă se repetă scenariul lichidării lui Ceaușescu: în Kazahstan se încearcă ocuparea posturilor TV / au apărut teroriștii lunetiști

Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi, potrivit Agerpres.ro.

Într-un mesaj televizat, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor'', a respins orice fel de negocieri şi a promis ''eliminarea bandiţilor înarmaţi'', despre care a spus că sunt în număr de circa 20.000, au ''un plan clar'' şi ''un nivel înalt de pregătire de luptă''.

Citește și: Vladimir Putin urmărește îndeaproape revoluția din Kazahstan

''Combatanţii nu au depus armele, continuă sau se pregătesc din nou să comită crime. Trebuie să ducem lupta împotriva lor până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruşi'', a avertizat Tokaev.

Preşedintele kazah a reproşat fostului său guvern - pe care l-a demis după izbucnirea revoltelor - că nu a fost capabil să prevină aceste ''atacuri teroriste''. ''Este extrem de important să înţelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste şi antrenarea celulelor militante sub acoperire'', a subliniat Tokaev, potrivit agenţiei TASS.

Citește și: O adevărată forță de invazie - Cel puțin 75 de avioane rusești transportă zi și noapte trupe în Kazahstan

''Acţiunile lor au relevat existenţa unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituţiilor sociale şi administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilităţi de luptă puternice şi o brutalitate sălbatică'', a continuat preşedintele kazah, care, după ce a declarat starea de urgenţă, a preluat şi funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării, deţinută de fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev. Din această poziţie, Nazarbaev, care se retrăsese din prim-planul scenei politice, controla toate forţele de ordine şi armata.

În desfăşurarea revoltelor, pe lângă ''bandiţii'' locali şi străini, au fost implicaţi şi specialişti antrenaţi în manipularea publicului prin răspândirea de ştiri false şi aparent au fost coordonaţi de un post de comandă central, a mai spus Tokaev.

Citește și: VIDEO - Mărturie EMOȚIONANTĂ făcută de un cadet din armata Kazahstanului: 'Mamă, tată, te iubesc! Vom muri ca și cum am muri cu toții!'

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri un bilanţ provizoriu de la începutul revoltelor, menţionând că 26 de "criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi peste 3.211 participanţi la revolte au fost arestaţi. De asemenea, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Citește și: Cine este liderul protestatarilor din Kazahstan: a ocupat o funcție importantă în aparatul de stat

Guvernul turc şi-a declarat şi el sprijinul pentru guvernul kazah şi a anunţat pentru marţi o reuniune prin teleconferinţă a Organizaţiei Statelor Turcice pentru a lua în discuţie situaţia din Kazahstan. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avut vineri o discuţie la telefon cu omologul său kazah Mukhtar Tleuberdi, pe care l-a asigurat de tot sprijinul Ankarei, exprimat anterior şi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că Turcia este ''pregătită să ofere orice asistenţă este necesară'' Kazahstanului.

În timp ce investighează evenimentele, autorităţile kazahe evocă şi o posibilă legătură între manifestanţi şi mişcări radicale din afara ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.