Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Marea Britanie pun la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuţei

eastweststream.com
vaccin Variola

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie un vaccin împotriva variolei unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse, în timp ce alte cazuri au fost confirmate în Europa, informează joi Reuters.

Variola maimuţei ("monkeypox") este o boală virală, de obicei uşoară, caracterizată prin anumite simptome precum febră, dar şi erupţie cutanată distinctă.

Citește și: Variola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă - cu o mortalitate de până la 10% - şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%, potrivit Agerpres.ro.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

În Marea Britanie, nouă cazuri cu tulpina din Africa de Vest au fost raportate până în prezent.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost utilizate pentru a eradica variola au o eficienţă de până la 85% împotriva variolei maimuţei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Vaccinul a fost oferit celor care l-au solicitat", a adăugat purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a dezvălui detalii despre numărul de persoane vaccinate până în prezent.

Unele ţări au stocuri mari de vaccin împotriva variolei în cadrul pregătirii pandemice, inclusiv în Statele Unite.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic cu sediul în Copenhaga a declarat joi că a încheiat un contract cu o ţară europeană pe care nu a dezvăluit-o căreia îi va furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la focarul de variola maimuţei.

Primul caz din Europa a fost confirmat la data de 7 mai la o persoană care revenise în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică.

De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat şapte cazuri. Statele Unite şi Suedia au raportat fiecare câte un caz. Autorităţile italiene au confirmat un caz, în timp ce alte două sunt suspecte.

Mai multe focare de variola maimuţei din Africa au fost izolate în timpul pandemiei de COVID-19, când atenţia lumii era îndreptată în altă parte, a declarat joi cea mai importantă agenţie de sănătate publică africană.

"Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi de numeroasele ţări din afară, în special din Europa, care se confruntă cu aceste focare de variola maimuţei", a declarat directorul interimar al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Africa, Ahmed Ogwell Ouma.

"Ar fi foarte util să fie împărtăşite cunoştinţele referitoare la sursa acestor focare", a precizat el.

Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că aceste cazuri recente din ţară au fost identificate predominant la bărbaţi care se identificau drept homosexuali, bisexuali sau care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.

Această creştere neobişnuită a numărului de cazuri din afara Africii ar putea sugera o nouă modalitate de răspândire sau o modificare a virusului, a spus Anne Rimoin, epidemiolog la UCLA din California. "Însă, toate acestea urmează să fie stabilite", a precizat ea.

"Aceasta nu va provoca o epidemie la nivel naţional, ca în cazul COVID-19", a subliniat Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Dar este un focar grav al unei boli grave, pe care ar trebui să îl tratăm cu seriozitate", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.