Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Polonia au interzis o manifestaţie în faţa Ambasadei Israelului

interzis

Prefectura Varşoviei a interzis 'din raţiuni de securitate' o manifestaţie anunţată pentru miercuri după-amiaza de mediile naţionaliste în faţa Ambasadei Israelului, în plină dispută diplomatică asupra responsabilităţilor poloneze pe vremea Holocaustului, informează AFP. Această dispută încărcată de emoţii a izbucnit după adoptarea, vineri, de Camera Inferioară a Parlamentului Polonez, a unei legi menite să apere imaginea ţării în ceea ce priveşte exterminarea evreilor de către germani, care a avut loc în mare parte în Polonia, pe atunci sub ocupaţie fascistă, conform Agerpres.

Mai multe organizaţii naţionaliste au chemat la o manifestaţie în faţa Ambasadei statului evreu, pentru a protesta contra 'unei serii de minciuni ale reprezentanţilor Israelului cu privire la comportamentul Poloniei şi polonezilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial', potrivit site-urilor naţionaliste.

Însă, potrivit prefectului Zdzislaw Sipiera, manifestaţia naţionalistă anunţată 'ar fi putut dăuna bunului renume şi interesului naţional' al Poloniei. El a decis să 'interzică circulaţia' în jurul Ambasadei Israelului, ordonând desfăşurarea unui vast cordon de securitate, ce va fi menţinut până în 5 februarie.

Sipiera le-a explicat jurnaliştilor că decizia sa are la bază o cerere expresă a reprezentanţei israeliene, informaţiile transmise de poliţie şi 'convingerea' sa cu privire la posibile provocări şi confruntări.

În ochii conservatorilor aflaţi la putere în Polonia, primul obiectiv al noii legi este să evite ca 'naţiunii sau statului polonez' să i se atribuie crimele comise de fasciştii germani. Textul prevede până la trei ani de închisoare pentru oricine - polonez sau străin - care ar încerca să o încalce.

Însă adoptarea acestei legi a provocat proteste vehemente din partea guvernului şi clasei politice israeliene, precum şi a organizaţiilor evreieşti de peste hotare şi un rar acces de tensiuni cu Varşovia.

Oficialii israelieni se revoltă împotriva tentativei, în opinia lor, de a nega participarea unor polonezi la exterminarea evreilor, şi chiar posibilitatea de a-i urmări în justiţie pe supravieţuitorii Holocaustului dacă aceştia vor evoca astfel de cazuri.

Miercuri, ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a avut o întrevedere cu preşedintele Senatului polonez, însărcinat să dezbată şi să voteze noua lege.

Partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS, la putere) a continuat miercuri să ceară ca noua lege să fie adoptată 'fără modificări', în timp ce premierii celor două ţări au anunţat înfiinţarea unui grup mixt de experţi pentru a discuta în detaliu noua lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.