Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Polonia declară că nu sunt obligate să respecte decizia CEJ, ignorând respectarea hotărârii Curţii Europene de Justiţie

AP
Polonia

Săptămâna trecută Curtea Constituţională din Polonia a decis că o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) încalcă Constituţia Poloniei. La numai două zile de la această decizie CEJ a stabilit că Înalta Curte de Justiţie din Polonia nu corespunde cerinţelor privind independenţa justiţiei, ca atare trebuie desfiinţată. Ca răspuns la această decizie, autorităţile din Polonia au declarat că nu sunt obligate să respecte decizia CEJ şi pur şi simplu au ignorat respectarea hotărârii Curţii Europene de Justiţie – scrie Reuters.

Disputele dintre Bruxelles şi Varşovia durează de mai mulţi ani, instituţiile europene au criticat de mai multe ori sistemul judiciar din Polonia, considerând că acesta nu corespunde principiilor statului de drept, însă guvernul polonez continuă să ignore avertismentele UE. Din acest motiv în anul 2017 în decembrie, Comisia Europeană a declanşat procedura prevăzută de art. 7 din tratatul de bază al UE care poate duce la suspendarea dreptului de vot al ţării în UE, care practic echivalează cu excluderea. Această consecinţă însă este doar teoretică pentru că la adoptarea deciziei este necesară unanimitatea, ceea ce practic este imposibil de obţinut. De altfel Ungaria de mai multe ori a declarat că va uza de dreptul său de veto, pentru a împiedica suspendarea dreptului de vot al Poloniei.

În cazul de faţă însă nu este vorba doar despre o controversă între un organ al UE şi guvernul polonez, ci despre mult mai mult decât atât. Aşa cum atrage atenţia Piotr Buras, conducătorul biroului din Varşovia al institutului numit Consiliul de Politică Externă Europeană în Euronews, acest nou conflict juridic ameninţă bazele Uniunii Europene şi este un moment critic al luptei dintre autocraţie şi domnia legii. Cu alte cuvinte, autorităţile poloneze contestă faptul că decizia Curţii Europene de Justiţie are prioritate faţă de hotărârile instanţelor naţionale. Acest lucru este grav pentru că Uniunea Europeană în esenţă este un sistem de norme juridice, ca atare trebuie să aibă o instanţă supremă care să hotărască unitar în toate cazurile. Este o problemă des dezbătută referitoare la întinderea competenţelor Uniunii Europene şi ce trebuie lăsat autorităţilor naţionale ale statelor membre. Instanţele naţionale şi guvernele sunt tentate să se plângă că Bruxelles-ul încearcă să preia cât mai multe competenţe şi contestă deciziile CEJ. Dar conflictul dintre Varşovia, Bruxelles şi Luxemburg este cu totul altceva şi nu se poate confunda cu eforturile de apărare a suveranităţii poloneze. Un element esenţial al proiectului antidemocratic al lui Jarosław Kaczyński este asuprirea justiţiei – scrie Piotr Buras.

Prin ceea ce s-a întâmplat acum, Varşovia contestă puterea Uniunii Europene de a asigura independenţa justiţiei în ţările membre. Tolerarea de către Comisia Europeană, CEJ şi celelalte state membre acestei sfidări va duce la demolarea Uniunii Europene. Acceptarea punctului de vedere al guvernului polonez ar însemna că statele membre decid nu doar structura sistemului de justiţie, dar şi principiile pe baza cărora acesta funcţionează. Ar echivala cu o sinucidere dacă UE ar lăsa ca statele membre să submineze independenţa justiţiei, care face parte din valorile comune. Acest conflict putea fi soluţionat mai demult. Nu cunoştinţele au lipsit pentru acesta, ci voinţa politică. Dacă se intervenea mai repede, atunci miza nu era aşa de mare ca acum, potrivit rador.ro.

Comisia a acordat guvernului polonez termen ca până la data de 16 august să respecte decizia CEJ. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Comisia va solicita instanţei aplicarea unei amenzi pentru guvernul polonez. Comisia însă trebuie să meargă și mai departe de un ultimatum – propune Buras. Trebuie să declare univoc că nu va elibera Varşoviei suma care-i revine din fondul de reconstrucţie şi rezilienţă, atât timp cât aplicarea dreptului comunitar nu este asigurată şi trebuie declanşat mecanismul condiţionării banilor europeni de respectarea statului de drept. Desigur pentru toate acestea este nevoie de sprijinul statelor membre. În sfârşit, banul trebuie să vorbească acum, când eforturile diplomatice s-au soldat cu eşec. Acest conflict ar putea să fie cântecul de lebădă al lui Kaczyński – scrie Buras.

Cert este că sprijinul parlamentar al preşedintelui Kaczyński se contractă şi revenirea în politica internă a fostului preşedinte al Partidului Popular European, Donald Tusk nu este un semn bun pentru actuala putere din Polonia. Autorul articolului din Euronews concluzionează că Varşovia are nevoie de un semnal foarte puternic de la UE că a încălcat o linie roşie, iar comunitatea europeană nu va tolera acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.