Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din SUA trebuie să împiedice uciderea afro-americanilor neînarmaţi de către poliţie, avertizează ONU

ONU

Autorităţile americane trebuie să acţioneze pentru a opri poliţia să ucidă afro-americani neînarmaţi, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, după incidentul mortal înregistrat la Minneapolis în urmă cu câteva zile, relatează dpa, Reuters şi Xinhua, potrivit Agerpres.

În Minneapolis au izbucnit proteste violente după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire.

''Acest caz este cel mai recent dintr-un lung şir de ucideri de afro-americani neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie din SUA şi cetăţeni de rând'', a spus Bachelet.

Solicitând ''măsuri serioase'', fosta şefă a statului chilian a afirmat că se impune o schimbare a procedurilor poliţiei, că trebuie puse în practică sisteme de prevenţie şi că ofiţerii ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi în cazul folosirii excesive a forţei.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

''De asemenea, trebuie examinat integral, recunoscut ca atare şi tratat rolul pe care discriminarea rasială înrădăcinată şi generalizată îl joacă în aceste decese'', a accentuat reprezentanta ONU.

Ea a salutat lansarea unei anchete asupra morţii lui George Floyd, dar a remarcat că în trecut investigaţii similare au avut drept rezultate justificări discutabile pentru crime. În egală măsură, Michelle Bachelet a afirmat că înţelege furia opiniei publice, dar le-a cerut protestatarilor să se abţină de la violenţe.

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

Alte înregistrări publicate joi par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării. Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia a fost arestat îl arată cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.