Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile filipineze menţin starea de alertă în eventualitatea unei erupţii explozive a vulcanului Taal

www.thenewdaily.com.au
vulcan

Autorităţile filipineze menţin starea de alertă în eventualitatea unei erupţii explozive a vulcanului Taal, care aruncă în aer lavă şi coloane de fum, determinând evacuarea a peste 30.000 de persoane, relatează marţi EFE, potrivit Agerpres.

În ultimele 24 de ore vulcanul s-a aflat în erupţie constantă, expulzând lavă la peste 500 de metri înălţime şi coloane de fum pe o distanţă de 2 kilometri, notează Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (PHIVOLCS) în ultimul său buletin.

Institutul, care duminică a ridicat nivelul de alertă la patru pe o scară cu cinci grade, a precizat că vulcanul a generat 212 seisme, dintre care 81 suficient de puternice pentru a fi simţite, iar cenuşa aruncată în aer a acoperit mai multe municipii din împrejurimi.

Citește și: Se schimbă vremea: când vor începe ninsorile și înghețul

Nivelul de alertă patru presupune prezenţa unor fenomene precum expulzarea de lavă, o erupţie iminentă, precum şi pericolul unui tsunami vulcanic, având în vedere că Taal - unul dintre cei mai mici vulcani din lume - este situat în interiorul unui lac.

PHIVOLCS a cerut locuitorilor din vecinătate să nu pătrundă în zona de pericol de 14 kilometri din jurul vulcanului Taal, a cărui activitate constantă a determinat evacuarea unui număr total de 30.423 de persoane, potrivit unui comunicat al Agenţiei de gestionarea a dezastrelor NDRRMC.

La Manila, situată la aproximativ 60 de kilometri distanţă de vulcan, situaţia a revenit în mare parte la normal, deşi şcolile au rămas închise şi numeroase zboruri au fost anulate pe aeroportul din capitala filipineză care încă nu operează în condiţii optime după ce duminică a fost închis.

Vulcanul, care a intrat în erupţie de 33 de ori din 1572, a provocat moartea a 1.300 persoane într-o erupţie din anul 1911 şi a 200 persoane în 1965.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.