Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritățile iraniene le-au permis experților ucraineni să studieze cutiile negre ale avionului prăbușit lângă Teheran

Mediafax
Iran avion prabusit

Experţii ucraineni aflaţi în Iran pentru a ancheta prăbuşirea unui avion de linie al companiei Ukraine International Airlines au obţinut de la autorităţile de la Teheran acces la cutiile negre, a anunţat vineri diplomaţia ucraineană, potrivit AFP.

"Echipa noastră a obţinut acces la cutiile negre. Intenţionăm să începem în curând reconstituirea conversaţiilor" care au fost înregistrate, a declarat ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko într-o conferinţă de presă.

Pristaiko a precizat că anchetatorii ucraineni au parte de "cooperarea totală" a Teheranului şi "au acces deplin" la resturile avionului, la locul prăbuşirii şi la conversaţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian, potrivit Agerpres.

Kievul a trimis circa 50 de experţi în Iran pentru a participa la ancheta asupra prăbuşirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev, care a făcut 176 de morţi, în principal iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.

Drama a survenit la câteva ore după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva a două baze utilizate de armata americană în Irak, ca reacţie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu câteva zile mai înainte într-un atac american.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat vineri că avionul ucrainean a fost "probabil" doborât de o rachetă iraniană, precizând în acelaşi timp că SUA "vor lăsa ancheta să se desfăşoare, înainte de a trage orice concluzie definitivă".

Citește și: USR face o ofertă Guvernului! Cum ar putea fi finanțat Pilonul I de pensii

Canada, Marea Britanie şi Olanda au transmis de asemenea că Boeingul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul "nu a fost lovit de vreo rachetă".

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus vineri că "nu respinge nicio ipoteză". Dacă pista unei lovituri de rachetă se confirmă, Kievul va cere pedepsirea responsabililor şi plata de compensaţii, a adăugat el.

"Vom colecta mai întâi toate informaţiile şi apoi vom trage concluziile", a spus el, adăugând că îşi doreşte o anchetă "justă şi imparţială".

Anterior vineri, Kievul a confirmat că a primit "date importante" din partea Washingtonului despre catastrofă. Întrebat despre ce fel de date este vorba, Pristaiko a refuzat să precizeze, invocând că este vorba de "informaţii secrete".

Kievul a cerut de asemenea elemente de la Canada şi Marea Britanie care acreditează, în opinia acestora, teza unui tir cu rachetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.