Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile ruse acuză Kievul de 'crimă de război': 23 de civili au fost ucişi la Doneţk într-un atac ucrainean

Facebook
rusia ucraina

Autorităţile ruse au afirmat luni că 23 de persoane au fost ucise de o rachetă ucraineană în oraşul prorus Doneţk, acuzând Kievul de "crimă de război", relatează AFP.

Conform unui comunicat al puternicului Comitet de Anchetă rus, "cel puţin 23 de civili, între care şi copii, au fost ucişi şi nu mai puţin de 18 persoane au fost rănite".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat, în schimb, moartea a "20 de locuitori paşnici", adăugând că "28 de persoane, inclusiv copii, au fost grav rănite şi sunt spitalizate".

Potrivit lui Konaşenkov, armata ucraineană a lansat o rachetă Tocika-U asupra unei zone rezidenţiale din Doneţk, mare oraş industrial şi "capitala" autoproclamatei republici separatiste proruse cu acelaşi nume.

"Utilizarea acestui tip de arme împotriva unui oraş unde nu există o poziţie de tragere a forţelor armate (...) este o crimă de război", a precizat Konaşenkov într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Armata ucraineană a dezminţit ferm că a lansat o rachetă asupra Doneţkului. "Cu siguranţă este vorba de o rachetă rusă sau de un alt tip de muniţie", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiukin, într-o conferinţă de presă.

Precedentul bilanţ, oferit în cursul dimineţii de 'Ministerul local al Sănătăţii', vorbea de 16 morţi şi 23 de răniţi. Niciun bilanţ nu a putut fi verificat de AFP din surse independente.

Pe contul său de Telegram, apărarea teritorială a Doneţkului a publicat fotografii care arată mai multe cadavre însângerate întinse pe o stradă, în mijlocul unor dărâmături. În fotografii se vedea de asemenea un microbuz cu geamurile sparte.

Aceeaşi sursă a afirmat că victimele au fost ucise de resturile de la o rachetă ucraineană Tocika, ce ar fi fost interceptată de apărarea antiaeriană a separatiştilor.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a afirmat la televiziunea rusă că este vorba de o rachetă cu submuniţii, interzise de peste o sută de ţări în lume, dar nu şi de Rusia şi Ucraina.

"Dacă (racheta) nu ar fi fost distrusă, ar fi existat şi mai multe victime", a spus el.

Potrivit lui Puşilin, persoanele lovite aşteptau într-o staţie de autobuz sau în faţa unui bancomat.

Televiziunea rusă a arătat imagini cu un autobuz portocaliu avariat şi cu mai multe maşini arzând.

Separatiştii din Doneţk, susţinuţi militar de Moscova, sunt în război din 2014 împotriva Kievului, iar trupele lor participă în prezent la ofensiva militară din Ucraina.

Centrul oraşului Doneţk a fost în bună măsură ferit de lupte, în special de la începutul conflictului la 24 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.