Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorul atacului de la Stockholm a încercat să se alăture jihadiştilor în Siria

Aftonbladet
politie suedia stockholm

Uzbecul suspectat de comiterea atacului terorist petrecut vineri la Stockholm a încercat în anul 2015 să ajungă în Siria pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat miercuri o sursă de securitate din Uzbekistan, transmite agenţia Reuters. Conform sursei, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, suspectul Rakhmat Akilov este un etnic tadjik, care în perioada şederii sale în Suedia a ajuns sub influenţa unei celule tadjice a grupării Statul Islamic.

Akilov a fost arestat în anul 2015 la frontiera turco-siriană şi expulzat apoi în Suedia. Sursa mai notează că în luna februarie autorităţile din Uzbekistan l-au înscris pe Akilov pe lista cu persoanele date în urmărire pentru extremism religios. Autorităţile de la Stockholm au confirmat că Rakhmat Akilov, care vineri a ucis patru oameni şi a rănit 15 după ce a pătruns voluntar cu un camion în mulţimea aflată pe o arteră comercială a capitalei suedeze, ceruse azil în Suedia, dar, cu toate că această cerere i-a fost respinsă, autorităţile nu au reuşit să-l retrimită în ţara sa.

Decizia privind respingerea cererii de azil în cazul său a fost luată în iunie 2016. În decembrie a fost înştiinţat că are la dispoziţie patru săptămâni să părăsească teritoriul Suediei, dar uzbecul nu s-a conformat. Poliţia suedeză a început să-l caute în luna februarie, dar nu a mai reuşit să-l găsească. Pe lângă faptul că a rămas ilegal în Suedia, poliţia suedeză a mai confirmat după atacul de vineri că acest solicitant de azil uzbec era un simpatizat al grupării jihadiste Statul Islamic, anunţă Agerpres. Guvernul suedez a dispus miercuri elaborarea urgentă a unor măsuri prin care să fie înăsprită legislaţia antiteroristă, inclusiv prin interzicerea prin lege a apartenenţei la o organizaţie teroristă. Ministrul justiţiei, Morgan Johansson, a subliniat că este necesar să fie acoperite 'lacunele' existente în actuala legislaţie, care în forma actuală interzice finanţarea grupărilor considerate teroriste şi participarea la acţiuni ale acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.