Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avantajele și dezavantajele partidelor noi

partid1

Bugetul.ro vorbește astăzi despre iminenta apariție a partidului #Rezist, născut din spuma protestelor din Piața Victoriei. Tot în această perioadă se aude și despre varianta unui partid nou înființat de Dacian Cioloș, după negocierile ratate cu PNL și cele semi-ratate cu USR. În acest context, cred că este necesar să vorbim puțin despre avantajele și dezavantajele în cazul înființării/înscrierii într-un partid nou.

Unul dintre principalele avantaje la înființarea unui partid nou este că îl poți face după chipul și asemănarea masei critice implicate. Nu trebuie să aștepți cuminte schimbul de generații, să te bați cu morile de vânt sau să parcurgi lungul și anevoiosul drum al schimbării de paradigme.

Declarație bombă care confirmă dezvăluirile lui Ponta

De asemenea, dacă vrei să înființezi sau să te înscrii într-un partid nou, ești conștient că acesta nu pleacă la drum cu „greaua moștenire” a celor din urmă, nu e bântuit de greșelile vechilor lideri. Un alt avantaj la un partid nou este că tu, ca proaspăt om în politică, te poți remarca mai ușor iar lipsa de experiență îți este privită într-o manieră pozitivă.

Printre dezavantajele unui partid nou putem include lipsa infrastructurii, a fondurilor, a rețelelor și, nu în ultimul rând, a resursei umane. Dacă vrei cu adevărat să ajungi să îți lași propria amprentă politică asupra dezvoltării societății și nu doar să te consideri un romantic, atunci partidul din care faci parte trebuie în primul rând să ajungă în consiliile locale și județene și să intre în Parlament. Pentru asta, mai întâi de toate, îți trebuie destui candidați. Îți mai trebuie activiști și sedii în orașe și comune. Bani pentru întreținerea infrastructurii și pentru promovare. Nu în ultimul rând, oameni în secții care să îți păzească voturile, pentru că altfel, partidul tău nu face decât să ajute la creșterea calupurilor de voturi ale partidelor clasice.

Victoria PSD

Odată cu noua lege a partidelor, au apărut multe formațiuni mici, de nișă, care pot avea un cuvânt de spus în politica locală. Amintim aici Partidul Oamenilor Liberi sau Pentru Iași. Acestea ar putea juca la un moment dat și la nivel național, semnând diferite alianțe. Dar e greu de crezut că succesul USR poate fi repetat prea curând de o altă formațiune politică nouă. Toți dau exemplul partidului lui Nicușor Dan, dar uită de dezamăgirile M10, Forța Civică, Noua Republică.

De ce nu îl îmbrățișează Nicușor Dan pe Cioloș

USR a avut o istorie, vectorul de imagine Nicușor Dan, organizația/partidul se identifica cu lupta împotriva corupției și a mafiei din București și beneficia totodată de contextul favorabil în care povestea acestei lupte a început să capete din ce în ce mai multă importanță în agenda publică. A început să existe în piață o cerere pentru un astfel de partid, cerere care nu era satisfăcută.

În acest moment, inițiative precum partidul #Rezist sunt greu de implementat până la un nivel la care chiar să conteze. Tinerii care vor să încerce o carieră politică cu șanse de reușită au variante din care să aleagă. Până la urmă, anii aceștia cu mai multă libertate sunt limitați și trebuie investiți cu grijă. Și activiștii M10 sau NR erau tineri, bine pregătiți și cu idealuri înalte. În urma lor rămân niște proiecte bine gândite dar fără forța politică de a putea fi puse în aplicare, au rămas simple schițe păstrate prin sertare. Au mai rămas sute de ore de implicare din care tinerii beneficiază doar de experiența dobândită, fără să fi fost aproape în vreun moment să schimbe cu adevărat ceva.

Un partid vechi limitează inovația dar reprezintă o cale testată, deci mai sigură spre succes. Nu trebuie să pierzi timp și resurse de fiecare dată pentru a afla pe propria piele ce merge și ce nu merge. Iar pentru cei care se tem că într-un partid vechi își vor pierde sufletul...ei bine, contează tăria de caracter a fiecăruia, pentru că, până la urmă, nimeni nu ia acel suflet cu forța. Fiecare decide pentru propria persoană câte compromisuri este dispus să facă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.