Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment de la vârful spionajului: 'Rușii pot cuceri Țările Baltice în 7 zile. Timpul de reacție al NATO e de 10 zile'

reuters.com
vladimir putin

Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenințarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte națiuni din Europa, spunând că „rușii ar putea cuceri Țările Baltice în șapte zile” dacă aliații nu fac față Rusiei acum.

Comentariul a fost făcut de generalul-maior Vadym Skibitsky, adjunctul Serviciului de Informații al armatei Ucrainei, într-un interviu pentru The Economist, publicat joi, potrivit digi 24.

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la potențialul pericol – despre care au vorbit politicieni și experți militari – ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze conflicte în statele baltice. La începutul acestui an, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a scris că liderul rus încearcă să slăbească NATO cu o retorică referitoare la țările baltice – Lituania, Letonia și Estonia.

Toate cele trei țări baltice sunt membre ale NATO și ale Uniunii Europene

Articolul 5 din tratatul NATO prevede că „un atac armat împotriva uneia sau mai multora” dintre națiunile sale membre „va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Potrivit lui Skibitsky, țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să-și crească producția de apărare pentru a ajuta mai mult Kievul, deoarece Putin ar putea să încerce să invadeze alte țări. În interviu, Skibitsky a avertizat: „Rușii pot cuceri Țările Baltice în șapte zile. Timpul de reacție al NATO este de zece zile”.

El a mai spus că Ucraina trebuie să negocieze la un moment dat cu Rusia pentru a pune capăt războiului început de Putin în februarie 2022. Sugestia sa pare să fie în contrast cu poziția publică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.