Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment DUR din partea specialiştilor în economie: România continuă CREŞTEREA ABRUPTĂ a ratelor

cumvaaratabugetul-1445517664

Publicația economică Bloomberg avertizează asupra efectelor pe care le va avea o nouă majorare a dobânzii de referință, ca metodă de temperare a inflației. Banca Națională a României se reunește miercuri într-o nouă ședință în care ar putea decide creșterea dobânzii-cheie de la 2,25% la 2,5%, lucru care va duce și la creșterea ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele românilor.

Citeşte şi: DOLIU de Sărbători în politica din România! Un liberal, fost primar şi secretar de stat a MURIT

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma că aceste măsuri ar putea ajuta la readucerea inflației în limitele prognozate pentru 2018. „Isărescu se luptă cu cea mai rapidă creștere a inflației din ultimii cinci ani și cu cea mai rapidă creștere a economiei unei țări din Europa”, scrie Bloomberg, care compară situația României cu cea a Cehiei.

„România urmează exemplul Cehiei și crește costurile de îndatorare, pentru a ține sub control inflația. Cehii au crescut deja de trei ori dobânda de referință, deși creșterile au avut loc pe o perioadă mai mare de timp. Inflația a ajuns la 4,7% față de un exercițiu anterior din februarie, depășind limita superioară a intervalului-țintă de 1,5-3,5% stabilit de Banca Centrală. Potrivit estimărilor guvernului, produsul intern brut, alimentat de reducerile de taxe și de creșterile salariale, ar putea crește cu 6,1% anul acesta”, mai scrie Bloomberg.

Citeşte şi: Veşti PROASTE pentru români: Se anunţă SCUMPIRI pe bandă rulantă, chiar înainte de Paşte

„Isărescu a mai spus, săptămâna trecută, că presiunea deprecierii monedei naționale în fața monedei euro este un motiv pentru a crește dobânda de referință, în timp ce Banca Centrală urmărește mai degrabă scăderea inflației. Leul românesc a câștigat 0,2% în fața monedei euro, urmărind tendințele regionale ale unor monede precum coroana cehă sau hrivna ucraineană”, mai notează publicația economică.

Banca Naţională a României (BNR) a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creşterii accelerate a inflaţiei, cu efecte ample asupra mediului economic, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi deficitul bugetar au crescut mai mult decât în ţările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naţionale a fost semnificativă, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul şedinţei Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, având ca temă ”Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României”.

Citeşte şi: Victor Ponta, reacţie FULGER! Laudatio din partea fostului premier: 'Una dintre personalităţile cele mai erudite, elevate şi echilibrate pe care le-am întâlnit'

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR a crescut, recent, pentru a doua oară în acest an, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

”Creşterea inflaţiei a necesitat majorări ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. În alte ţări din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (...) În alte state din regiune, rata inflaţiei se află în interiorul intervalului ţintit de băncile centrale”, a afirmat Isărescu, potrivit DIGI24 .

Citeşte şi: BOMBA ZILEI - Coldea a CONFIRMAT numele participanţilor la celebra tăiere a porcului din Vila SRI

Guvernatorul a atras atenţia că, spre deosebire de alte ţări din regiune, România s-a confruntat cu o creştere semnificativă atât a deficitului de cont curent, cât şi a deficitului bugetar, evoluţii care au pus presiune pe deprecierea monedei naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.