Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment DUR pentru România - Ministrul Victor Negrescu nu exlude 'opțiunea nucleară': 'În politică, nu trebuie să spui niciodată nu'

MAE
Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a declarat joi într-un interviu pentru ziare.ro că nu exclude activarea Articolului 7 pentru România.

„(...) Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale. Romania este disponibila in a oferi clarificari. Eu reprezint Guvernul Romaniei si prezint partenerilor nostri europeni demersurile facute de Romania.

Celelalte institutii au rolul de a prezenta propria lor varianta. Dar cel mai important este ca, in ciuda acestor discutii, Romania a fost un partener de incredere, disponibil pentru dialog.

Poate nu au fost preluate toate recomandarile, poate nu s-a spus "da" la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai inalt nive
l.Vom oferi clarificari si vom purta dialog, astfel incat sa se evite activarea articolului 7 pentru Romania, care nu trebuie sa se afle intr-o asemenea situatie.

INS face LUMINĂ - Ce s-a întâmplat de fapt cu pensiile românilor în ultimul trimestru


In politica, nu trebuie sa spui niciodata nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii in perspectiva alegerilor pentru PE este foarte mare si in acest context nu putem sti care vor fi diferitele abordari.

Dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga, pentru a spune ca e o problema de ansamblu. Sper sa nu ajungem la o asemenea situatie.
”,a spus Negrescu pentru sursa citată.

Articolul 7 din Tratatul UE este sancţiunea cea mai radicală existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Acest mecanism utilizat până acum doar în cazul Poloniei este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o "încălcare gravă" a valorilor UE - printre care asupra statului de drept.

Calificat adesea drept "armă nucleară" instituţională, Articolul  7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.