DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertisment îngrijorător al experților: 'E imposibil să-i împiedici pe jihadiști'

twitter
Jihadi John 1

Plaje, ca în Cote d'Ivoire duminică, hoteluri şi terase, ca la Paris în noiembrie - sunt doar unele dintre locurile vizate de ultimele atacuri teroriste. În contextul înmulţirii potenţialelor atentate jihadiste, trebuie ameliorată rapiditatea forţelor de intervenţie pentru că nimic nu va garanta vreodată securitatea, estimează specialiştii, relatează marţi AFP. 'Există atât de multe 'ţinte facile', vulnerabilităţi peste tot, că nici o prevenţie absolută nu va putea fi realizată', a declarat pentru AFP un membru al Grupului de intervenţie al jandarmeriei franceze (GIGN), care a solicitat să rămână anonim.

'Vine vara: vă imaginaţi numărul de persoane care vor veni pe terase, numai la Paris? Cum vreţi să asigurăm securitatea? O maşină cu geamuri fumurii, cu oameni înarmaţi în interior, care opreşte în faţa unei terase şi după aceea se trage în rafale, cum poate fi anticipat asta? Imposibil', a adăugat el. Într-un comunicat, Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a dat asigurări că atacul de duminică de la Grand-Bassam, care s-a soldat cu 18 morţi printre care şi patru francezi, făcea parte 'dintr-un plan care viza locuinţele Cruciaţilor şi locurile lor de adunare' şi care a vizat Franţa şi ţările care participă alături de ea la operaţiunea Barkhane, din Sahel.

Fie că este vorba de Franţa sau de străinătate, există sute, mii de obiective potenţiale care pot fi luate drept ţinte de jihadişti dotaţi cu arme, grenade şi uneori centuri explozive. În anumite locuri, ca de exemplu în marile hoteluri, restaurante sau pe plajele frecventate de expatriaţi în Africa sau în altă parte, este totuşi posibil să se depună eforturi pentru a 'transforma anumite spaţii bine definite în sanctuare', a declarat pentru AFP Frédéric Gallois, fost comandant al GIGN. 'Fie că este vorba despre plaje, hoteluri sau clădiri, nu există altă alegere decât de a instala limite, bariere, puncte de inspecţie-filtrare cu agenţi înarmaţi la intrare. Dar foarte bine înarmaţi, cu puşti-mitralieră kalaşnikov. Spaţiul trebuie decupat în zone de protejat', a adăugat el.

Recentele operaţii desfăşurate în Europa sau în Africa arată că agresorii, adesea foarte tineri, decişi să ucidă cât mai mulţi civili posibil şi să nu supravieţuiască operaţiunii, nu sunt neapărat în măsură să reziste eficient forţelor de ordine, odată ce acestea intervin. Trebuie deci, estimează cei doi experţi, ca agresorii să fie 'fixaţi' cât mai curând posibil, pentru a pune capăt masacrului. 'Am văzut acest lucru în special la Mumbai, în noiembrie 2008', a explicat membrul GIGN, referindu-se la atacul comis de un comando de oameni înarmaţi care au vizat hoteluri de lux, gara principală, restaurante şi un centru evreiesc şi care s-a soldat în total cu 166 de morţi. 'Pe alocuri poliţiştii locali care au intervenit cu bastoane de bambus au fost suficienţi pentru ca agresorii să se retragă şi ca faza de atac direct să înceteze', a adăugat el. În Franţa, forţele de ordine lucrează în primul rând la reducerea timpului de răspuns. 'GIGN a pus la punct 'un plan de atac imediat' bazându-se pe plecarea unui prim detaşament (format din cel patru echipe formate din cinci oameni) capabil să părăsească baza între 15 şi 30 de minute', a anunţat la 7 martie ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

'Acest gen de mici echipe extrem de mobile, autonome, bine echipate şi antrenate trebuie să fie capabile să-l intercepteze şi să-l neutralizeze cel mai curând posibil', a adăugat Frédéric Gallois. 'Scopul este de a întrerupe atacul ucigaş (...) Priviţi imaginile de pe camerele de supraveghere: atacatorii nu se ascund, nu se apără, avansează cu calm, descoperiţi şi ucid. La prima confruntare, acţiunea încetează, ei sunt 'fixaţi', masacrul încetează', a subliniat el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.