Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT ONU: Febra tifoidă a apărut în Siria şi poate face ravagii în lunile următoare

Yarmouk

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni avertizează că 11 cazuri de febră tifoidă diagnosticate săptămâna aceasta în rândul civililor într-o tabără de refugiaţi palestinieni de la periferia capitalei siriene Damasc ar putea să fie doar "vârful aisbergului", relatează AP în pagina electronică.

Echipe medicale din cadrul Biroului ONU de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Mijlociu (UNRWA) de la Yalda, o zonă situată la est de tabăra de refugiaţi palestinieni, în care se află şi civili sirieni, de la Yarmouk, a confirmat marţi şase cazuri de febră tifoidă, iar miercuri alte cinci.

UNRWA afirmă că există "informaţii credibile" despre un focar de febră tifoidă în regiune, evocând cazuri suspecte la Yarmouk, Yalda şi alte două zone - Babila şi Beit Sahem.

Biroul nu a mai avut acces la Yarmouk din 28 martie, iar reprezentanţii săi au fost în alte zone din regiunea respectivă, a precizat Christopher Gunness, un purtător de cuvânt UNRWA.

"Ne temem că aceste cazuri sunt doar vârful aisbergului, o sursă de gravă îngrijorare în contextul în care febra tifoidă poate provoca ravagii la Yarmouk", a declarat pentru AP Gunness. "Nu putem lăsa acest (eventual) focar fără să acţionăm", a subliniat el.

Potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDCP), febra tifoidă este provocată de bacteria Salmonella typhi, care se transmite prin consumul de hrană sau apă contaminate. Ea se tratează cu antibiotice şi poate fi fatală dacă nu este tratată.

Comisarul general UNRWA Pierre Krahenbuhl a anunţat în iunie că populaţia refugiaţilor palestinieni de la Yarmouk a scăzut de la 160.000 - la începutul războiului din Siria în 2011 - la 18.000 înainte ca gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) să pătrundă în tabără, la începutul lui aprilie. Alte câteva mii au părăsit-o între timp.

Gunness a solicitat un acces umanitar la Yarmouk, pentru ca UNRWA "să-i poată trata pe civilii asediaţi, acum ameninţaţi de o boală mortală".

"Cine ştie câte femei, copii şi bătrâni, cei mai vulnerabili, se află în pragul morţii", a avertizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.