Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru Isralel - Hamas lansează rachete din Fâșia Gaza spre Mediterana

cdnph.upi.com
rachete

Islamiştii din mişcarea palestiniană Hamas au lansat luni rachete către Marea Mediterană dinspre Fâşia Gaza, în urma schimburilor de tiruri cu armata israeliană din ultimele zile, relatează luni AFP potrivit Agerpres.

Cel puţin opt rachete au fost lansate în cursul dimineţii în direcţia Mediteranei, în timp ce Ministerul de Interne din enclava palestiniană controlată de Hamas a vorbit despre un ''act de rezistenţă''.

Aceste rachete sunt un ''mesaj'' la adresa Israelului pentru a-i transmite că grupările armate din Gaza ''nu vor rămâne tăcute'' în faţa blocadei şi ''agresiunilor israeliene'', a declarat pentru AFP o sursă apropiată de Hamas.

Baloane incendiare au fosta lansate săptămâna trecută de trei ori dinspre enclava palestiniană către Israel, ceea ce a condus de fiecare dată la raiduri de represalii ale armatei israeliene împotriva poziţiilor Hamas.

Ultimul raid de acest fel a fost în noaptea de duminică spre luni. Armata israeliană a anunţat că avioanele sale de luptă au lovit posturi de observaţie ale Hamas în nordul Fâşiei Gaza, enclava pauperizată cu două milioane de locuitori aflată de două decenii sub o blocadă israeliană. Hamasul şi Israelul au purtat trei războaie, în anii 2008, 2012 şi 2014.

În pofida unui armistiţiu mediat anul trecut de ONU, Egipt şi Qatar, cele două tabere au confruntări sporadice cu tiruri de rachete, mortiere sau baloane incendiare lansate din Fâşia Gaza, urmate de represalii israeliene.

Conform analiştilor palestinieni, tirurile dinspre Fâşia Gaza au adesea ca obiectiv exercitarea de presiuni asupra Israelului pentru ca acesta să accepte intrarea ajutorului financiar qatarez în enclava palestiniană.

Potrivit Băncii Mondiale, circa 53% din populaţia Fâşiei Gaza trăia sub pragul de sărăcie înaintea crizei provocate de pandemia COVID-19, procent care în urma efectelor economice ale acestei pandemii ar putea creşte la 64%. Până în prezent 81 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care un deces, au fost descoperite în Fâşia Gaza, unde şcolile s-au redeschis în weekend.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.