Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru Klaus Iohannis: 'Ar trebui să fie mai sensibil'

klaus iohannis

Directorul Alianţei Libere Europene (European Free Alliance - EFA), Günther Dauwen, a declarat joi, în timpul manifestărilor de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureş, că Guvernul României ar trebuie să respecte drepturile minorităţilor naţionale şi a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis, care este minoritar, ar trebuie să fie mai sensibil la aceste doleanţe.

'Guvernul României trebuie să respecte drepturile minorităţilor şi să ia în considerare solicitările acestora, pentru a se garanta libertatea, egalitatea şi prosperitatea tuturor oamenilor. Noua nomenclatură de la Bucureşti nu respectă aceste drepturi. Nu poate fi libertate dacă cele mai elementare drepturi nu sunt respectate, iar cererile de autonomie sunt incriminate inclusiv prin interzicerea simbolurilor secuieşti. Toate acestea au loc pe perioada în care este preşedinte în funcţie Klaus Iohannis care, ca minoritar, ar trebui să fie mai sensibil la aceste probleme', a spus Günther Dauwen. Discursul său a stârnit huiduieli din partea celor 4.000 de participanţi la adresa preşedintelui statului, la fel cum a stârnit faţă de UDMR şi discursul europarlamentarului Laszlo Tokes, care a acuzat Uniunea de nerealizarea dezideratelor autonomiste ale maghiarimii.

'Programul nostru de autonomie, nu numai că nu s-a realizat, dar parcă ar fi din ce în ce mai departe. Citesc cu consternare că pentru conducătorii UDMR din Tîrgu-Mureş ziua libertăţii secuieşti, citez, 'nu poate fi privită ca un eveniment politic', astfel că noi participăm nu ca reprezentanţii unei formaţiuni politice, ci ca persoane particulare', a arătat Tokes Laszlo. Manifestanţii au dat dovadă de ostilitate şi în momentul în care liderul Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, care a semnat recent un protocol de colaborare cu UDMR, a susţinut un discurs. În cadrul manifestării de la Monumentul Secuilor Martiri, Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, a îndemnat participanţii să urmeze calea autonomiei şi să se lupte pentru atingerea dezideratelor.

Organizatorul manifestării, Izsak Balazs, liderul Asociaţiei 'Siculitas', a susţinut la rândul său că ziua de 10 martie este o zi de comemorate a secuilor martiri, dar este şi un prilej de exprimare a doleanţelor comunităţii secuieşti, privind autonomia ţinutului secuiesc. 'Dar este şi un moment în care putem să ne exprimăm protestul faţă de unele fenomene care afectează negativ comunitatea maghiară. Este vorba de restricţionarea folosirii limbii maghiare sau nenumărate legi care apar, aproape zilnic, în faţa legislativului din Bucureşti, care sunt îndreptate împotriva comunităţii maghiare. Hărţuirea, persecutarea conducătorilor noştri, a primarilor din ţinutul secuiesc', a susţinut Izsak Balazs. În timpul manifestării au fost scandate lozinci în favoarea autonomiei şi împotriva Tratatului de la Trianon. În jur de 4.000 de persoane care au participat, joi după amiaza, la o comemorare a secuilor martiri, s-au deplasat într-un marş neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureş pentru a depune la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş o petiţie în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 - când protestatarii, porniţi de asemenea într-un marş neautorizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii - autorităţile au restricţionat circulaţia rutieră şi au blocat traficul rutier în zona centrului municipiului. Mitingul de la Târgu Mureş s-a încheiat fără incidente şi urmează ca autorităţile să analizeze dacă se impune sancţionarea organizatorilor manifestării, care au îndemnat participanţii - sosiţi din ţară şi din străinătate cu autocare - să pornească în marşul neautorizat, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.