Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment sumbru făcut de ONU: Calitatea aerului, ameninţată de un 'penalti climatic'. Milioane de oameni vor avea de suferit

ndtv.com
New Delhi india poluare ceata strada masini

Valurile de caniculă şi incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente, mai intense şi mai îndelungate sub efectul schimbărilor climatice, degradând calitatea aerului şi afectând sănătatea oamenilor, a avertizat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit AFP.

Potrivit unui nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie specializată a ONU, o dinamică de intensificare reciprocă între poluare şi încălzirea globală va provoca un ''penalti climatic'', în urma căreia vor avea de suferit milioane de persoane.

Buletinul anual al OMM privind calitatea aerului şi climei se concentrează în special asupra impactului gazelor degajate de incendiile forestiere în 2021 când, la fel ca în 2020, căldura şi seceta au exacerbat propagarea incendiilor de pădure în vestul Americii de Nord şi în Siberia, provocând o creştere considerabilă a nivelurilor de particule fine (PM 2.5) nocive pentru sănătate, potrivit Agerpres.

''Potrivit estimărilor, chiar dacă emisiile sunt reduse, încălzirea planetei va provoca o sporire a incendiilor de pădure şi a poluării atmosferice pe care acestea o cauzează'', a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Într-un comunicat, Taalas subliniază că acest fenomen va avea efecte asupra sănătăţii umane, dar va afecta de asemenea ecosistemele întrucât poluanţii atmosferici se depun pe suprafaţa Terrei.

''Am observat acest proces în timpul caniculelor care au lovit Europa şi China anul acesta, când condiţiile atmosferice stabile, o expunere puternică la soare şi vânturile reduse au favorizat un nivel de poluare ridicat'', a precizat el.

Potrivit observaţiilor la scară planetară, suprafaţa anuală totală pârjolită arată o tendinţă în scădere în decursul ultimelor decenii, graţie diminuării numărului de incendii în savane şi preerii.

Un preambul

Cu toate acestea, pe scară continentală, anumite regiuni marchează tendinţe în creştere, în special zone din vestul Americii de Nord, Amazonia şi Australia.

Incendii forestiere intense au dus la concentraţii anormal de ridicate de particule PM 2.5 în Siberia, Canada şi vestul Statelor Unite în iulie şi august 2021. În Siberia orientală, aceste concentraţii au atins niveluri care nu au mai fost ''niciodată înregistrate anterior'', potrivit OMM, în principal din cauza temperaturilor deosebit de ridicate şi a secetei din sol.

În ceea ce priveşte situaţia de anul acesta, este un ''preambul a ceea ce ne rezervă viitorul, întrucât o nouă creştere a frecvenţei, intensităţii şi a duratei valurilor de căldură sunt îngrijorătoare'', potrivit Taalas.

Această evoluţie ar putea în continuare să degradeze calitatea aerului sub efectul unui fenomen denumit ''penalti climatic'', un termen care desemnează efectul amplificator pe care schimbările climatice îl exercită asupra producţiei de ozon la nivelul solului şi care afectează în mod negativ aerul pe care îl respirăm.

Potrivit estimărilor, în regiunile unde acest fenomen va fi cel mai sensibil - în principal din Asia - locuieşte circa un sfert din populaţia lumii, a explicat pentru jurnalişti Lorenzo Labrador, responsabil ştiinţific în cadrul OMM.

Încălzirea globală, care intensifică episoadele de poluare cu ozonul de suprafaţă, ar putea aşadar avea efecte nocive asupra sănătăţii a milioane de persoane.

Potrivit estimărilor Grupului de experţi interguvernamentali privind schimbările climatice (IPCC), probabilitatea producerii unor incendii forestiere de proporţii catastrofale (asemenea celor produse în centrul Chile în 2017, în Australia în 2019 şi în vestul Statelor Unite în 2020 şi 2021) ar urma să crească cu 40% până la la 60% până la sfârşitul secolului dacă emisiile sunt ridicate şi cu 30% până la 50% dacă emisiile sunt reduse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.