Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul politologului Anatol Țăranu: Republica Moldova este pe lista așteptării agresiunii, în caz că Ucraina cedează

adevarul.ro
anatol taranu

Lumea rusă pretinde la tot spațiul post-sovietic, iar Republica Moldova nu este pe lista intangibilității, cum sunt republicile baltice, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu care susține că Republica Moldova este pe lista așteptării unei agresiuni, fiind astfel într-un uriaș pericol, iar Ucraina, lupta eroică a armatei ucrainene ne apără, transmite TVR Moldova.

"Atacând un stat membru NATO, agresorul atacă toată organizația. Aceasta e esența NATO. Din acest punct de vedere, niciun agresor, dacă cu totul nu a căpiat, nu poate să-și permită acest lucru. E un act de suicid. Cum poți să ataci NATO, cea mai puternică organizație politico-militară din lume? Asta înseamnă să lupți împotriva unui gigant, tu fiind o maimuță în fața acestui gigant, chiar dacă ești posesorul armei nucleare. Din acest punct de vedere, Republica Moldova ar putea obține o apărare absolută, devenind membru NATO.

Să aduce aminte că Islanda nu are armată, dar fiind membru NATO, își garantează categoric apărarea și securitatea. Același lucru se referă la toate statele mici, care sunt membre NATO. Lumea rusă, care acum demonstrează tot mai multă agresivitate în exterior, această lume rusă pretinde tot spațiul post-sovietic, poate cu excepția republicilor baltice.

Da, ei clănțăie din dinți, dar foarte bine înțeleg, că această bucată este intangibilă.  Ei singuri recunosc că ei sunt în afara pericolului unei agresiuni cum a fost supusă de exemplu Ucraina sau Georgia în 2008. Republica Moldova nu este pe această listă a intangibilității. Noi suntem pe lista așteptării unei agresiuni, în caz dacă nu ar fi rezistat Ucraina, noi deja, cred că am fi atacați în aceeași măsură, fiindcă Ucraina a fost atacată pentru a restabili marele Imperiu Rus  care include tot ce a avut tot el până la descompunerea Uniunii Sovietice.

Din acest punct de vedere, noi suntem într-un uriaș pericol, ne apără Ucraina, luptă eroică a armatei ucrainene, al poporului ucrainean, dar cât va continua această situație. Din acest punct de vedere, NATO poate să ne apere, dar nu ne apără, deocamdată faptul că nu înțelegem acest lucru. Nu-l înțelegem, inclusiv datorită faptului că pe interiorul societății moldovenești există o dezbinare dramatică, iar o parte din cetățenii Republicii Moldova, care spun că sunt patrioții acestui stat, în realitate nu sunt patrioți. Ei, mai degrabă, mizează pe altceva.

Cunoaștem foarte bine, lucrul acesta a fost spus în public. Laitmotivul lor e: ar trebui să ne ținem până vin ai noștri, ai noștri sunt aproape (n.red. armata rusă). Frazeologia aceasta, de fapt, divulgă niște predispoziții existente în societatea moldovenească și atunci când vorbim de reziliența societății moldovenești trebuie să ne gândim, inclusiv, și la acest moment", a declarat analistul politic Anatol Ţăranu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Războiul nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a demonstrat o dată în plus că securitatea nu poate fi individuală. Că avem nevoie de o securitate colectivă. de reziliență, de o interdependență a sistemelor de securitate și de securizare internă și este unica modalitate, cu atât mai mult pentru un stat cum este Republica Moldova. Avem o neutralitate care nu este recunoscută la nivel internațional, chiar dacă statele civilizate, Occidentul, întotdeauna își începe orice briefing și discurs că respectă statutul de neutralitate, dar avem și exemplul negativ al Federației Ruse care a atacat un stat cum este Ucraina, fiind, totodată, și unul din garanții conform memorandului din Budapesta. Deci, este clar că neutralitatea noastră nu mai este funcțională", a adăugat, prin Skype de la Bruxelles, Elena Mârzac, fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

Întrebarea cea mai complicată la moment, la care toți se așteaptă ca noua strategie a securității naționale va răspunde, este cum Republica Moldova își asigură securitatea națională.

"În primul rând, să nu uităm că oferirea statului de candidat pentru aderare la UE denotă o perspectivă clară deja de integrare pentru R. Moldova, demonstrând încă o dată că din partea R. Moldova există o alegere civilizațională, bine definită, dar această direcție poate fi stopată oricând de anumite schimbări în stat, cauzată și de anumite interferențe externe, iată de ce acum, ca niciodată, avem nevoie de acest suport din partea Occidentului, din partea lumii civilizate, să ajute R. Moldova să-și definească clar direcția, să nu mai oscileze între Est și Vest și să înțeleagă care e această direcție de dezvoltare.

Securitatea noastră depinde foarte mult și de care va fi rezultatul acestui război, dacă Ucrainei îi va fi acordat acest statut NATO sau nu. La moment, discutăm despre acest proces de dezvoltare a capacităților noastre de apărare și descurajare. Până a ne hotărî care e direcția noastră de asigurare a securității noastre de dezvoltare, trebuie să dezvoltăm aceste capacități de apărare, ceea ce, în cazul dat, ne ajută UE. Avem un parteneriat îmbunătățit cu Alianța Nord-Atlantică. M-am ocupat de acest subiect în ultimii 10 ani și nu am văzut atât de multe vizite oficiale a diferitor miniștri la cartierul NATO. Avem această susținere foarte deschisă a alianței.

Totul depinde de R. Moldova, ce cale își va alege și care va fi direcția. Și iarăși, NATO nu oferă tehnică sau echipament militar, în cazul nostru, fiind un stat partener și stat neutru, dar am văzut cazul că Polonia, fiind stat membru NATO, oferă R. Moldova, ceea ce nu este în detrimentul îndeplinirii dreptului internațional și pe bilaterală am putea capacitățile noastre de dezvoltare și de a primi ajutor. Și iarăși, de ce Polonia?

Am văzut că și Polonia foarte mult s-a implicat, chiar de la începutul războiului și a susținut Ucraina și continuă să fie avocatul Ucrainei la toate tribunele, înțelegând foarte bine situația din această regiune, dar și rolul României este extrem de important aici, care este avocatul nostru, atât la NATO și UE și simțim această susținere în toate domeniile, inclusiv în domeniile securității și apărării", conchide Elena Mârzac, fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.