Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui avocat după decizia istorică a CCR: 'Stelian Ion nu a înțeles apelul disperat al ÎCCJ'

medpagetoday.com
justitie masca

Toate persoanele încarcerate în baza unor hotărâri definitive dar nemotivate vor avea temei pentru contestație și ar putea ieși din penitenciare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care spune că deciziile judecătoreşti în domeniul penal trebuie să fie pronunţate doar odată cu motivarea lor, avertizează avocatul Toni Neacșu potrivit căruia doar la ÎCCJ sunt peste 400 de asemenea dosare în care hotărârile nu sunt motivate deși persoanele execută deja pedeapsa.

„Stelian Ion, în calitatea sa de ministru al justiției, este iresponsabil! Nu a înțeles absolut nimic din mesajul disperat de ieri al conducerii ÎCCJ. Dacă așteaptă întâi motivarea deciziei CCR și abia apoi se gândește cum să modifice codul de procedură penală întreg sistemul judiciar este aruncat în aer.

Motivarea CCR precede publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că decizia CCR și intră în vigoare și produce efecte imediat.

Domnule ministru și confrate, prin Decizia de ieri Curtea Constituțională a constatat că art. 400 alin. 1, art. 405 alin. 3 și art. 406 alin. 1 din Codul de procedură penală, adică acele texte potrivit cu care după deliberare se întocmește o minuta care se și pronunță în ședință publică iar motivarea hotărârii se face în 30 de zile de la pronunțare, sunt neconstituționale.

Nu este o decizie de interpretare.

Dacă decizia se publică în Monitorul Oficial aceste texte nu mai există în Codul de procedură penală și tot ce înseamnă proces penal în România este desființat, judecătorii nu vor știi ce să facă, vor da termene nu pentru a administra probe și a soluționa cauza ci pentru a motiva o decizie pe care încă nu au luat-o.

Când rămân în pronunțare nu vor știi ce să facă, cum vor scrie soluția la care se opresc de vreme ce minuta ca act care consemnează rezultatul deliberării nu mai există.

Mai mult, odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial toate persoanele încarcerate în baza unor hotărâri definitive dar nemotivate vor avea temei pentru constatarea nelegalității mandatului de executare pe calea contestației la executare și vor ieși din penitenciare.

Numai la ÎCCJ avem în acest moment peste 400 de dosare în care hotărârile nu sunt motivate deși persoanele execută deja pedeapsa.

Cred că ministrul justiției trebuie să-și consulte de urgență aparatul tehnic, în care există cu adevărat profesioniști (aș da nume dar nu vreau să le fac rău), pentru a-i explica consecințele dezastruoase pentru stabilitatea sistemului judiciar în situația în care publicarea deciziei CCR ne va prinde fără legislația deja modificată.

D-ul ministru nu trebuie să uite că referendumul păgubos al Președintelui României îi interzice să intervină pe calea ordonanței de urgență, astfel încât orice remediu trebuie să vină din parlament, ceea ce înseamnă din start o foarte mare întârziere”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.