Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion, anunț cu SUSPANS după decizia CCR privind motivarea sentințelor: Am avut multe surprize de-a lungul timpului

Inquam Photos / George Calin
Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, referitor la decizia CCR în legătură cu motivarea sentinţelor penale, că, înainte de a găsi soluţii de punere în practică, trebuie văzută motivarea deciziei. ”Am avut de-a lungul timpul multe surprize în sensul în care ne-am gândit că decizia CCR este într-un anumit fel şi văzând motivarea am văzut cu totul alte explicaţii”, a afirmat ministrul.

Citește și: Procurorii activişti se implică din nou în politică - Acuzaţii grave la adresa PNL: Pierderea informaţiilor din dosare, principala îngrijorare

Stelian Ion a fost întrebat, joi, cum vede posibilă punerea în aplicare a deciziei CCR referitoare la motivarea sentinţelor penale, având în veder lipsa de persnal din instanţe şi a afirmat: ”Este greu de explicat acum înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunţării astfel încât să fie posibilă şi redactarea hotărârii judecătoreşti. (...) Nu ştim dacă se referă la măsurile preventive, e speculaţie. Dacă nu avem motivarea şi nu ştim la ce se referă nu putem să facem aprecieri, haideţi să vedem ce s-a întâmplat”, conform News.ro.

 

Ministrul a precizat că deja se discută în gupul de lucru pe această temă.

”Deja discutăm în grupul de lucru, ne uităm la fiecare rând din acest comunicat, în momentul în care ai astfel de soluţii comunicate fără să ai motivarea este greu de anticipat. Am avut de-a lungul timpul multe surprize în sensul în care ne-am gândit că decizia CCR este într-un anumit fel şi văzând motivarea am văzut cu totul alte explicaţii”, a mai declarat ministrul.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a decis că anumite prevederi din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale.

Astfel, hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Dacă aceasta este redactată ulterior soluţiei pronunţate acest lucru lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil, argumentează judecătorii CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.