Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aviația militară română se întărește cu 32 de avioane de vânătoare F-16. Solicitarea ministrului Apărării, Vasile Dâncu

Airforce Technology
F-16 avion de vanatoare

Noul ministru al apărării, Vasile Dâncu, își începe mandatul în forță. Aviația militară a României primește o infuzie serioasă de tehnică de luptă prin achiziția a 32 de aparate de vânătoare multirol F-16. Ele se vor adăuga celor 17 aparate F-16 deja aflate în dotarea Armatei Române.

Pentru aparatele care aparțin Norvegiei statul român ar putea să plătească 354 milioane de euro. Solicitarea aparține ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care îi cere Parlamentului să aprobe achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16.

DOCUMENTUL semnat de Vasile Dîncu poate fi consultat AICI

Aparatele ar urma să fie cumpărate din Norvegia și, potrivit scrisorii trimise în Parlament, România va plăti 354 de milioane de euro.

De asemenea, statul român va aloca 100 de milioane de euro care constituie suportul logistic și echipamentele din SUA.

Justificarea ministerului este că avioanele din Norvegia sunt superioare din punct de vedere tehnic celor 17 cumpărate din Portugalia.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat vineri solicitarea ministrului Apărării Naţionale de aprobare prealabilă în vederea iniţierii de către MApN a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Solicitarea a fost transmisă către Comisiile de apărare ale Parlamentului.

"Prin concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului 'Avion multirol al Forţelor Aeriene, aprobată prin hotărâre de CSAT, este prevăzută realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă. (...). Singura soluţie identificată în prezent, ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16, echipamente de suport logistic şi servicii de instruire", se arată în solicitarea lui Dîncu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.