Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avioanele slovace MiG-29 trimise în Ucraina, sabotate de tehnicieni ruși

avioane mig-29 slovacia

Avioanele de luptă slovace MiG-29 oferite Ucrainei sunt defecte și nu pot zbura în misiuni de luptă deoarece tehnicienii ruși le-au sabotat, a declarat ministrul slovac al apărării. Ministrul Jaroslav Nad a declarat că singurele piese defecte din avioanele de luptă au fost instalate de tehnicieni ruși care au lucrat la baza aviatică slovacă până anul trecut, scrie The Telegraph.

"Ele sunt capabile să zboare, dar asta nu înseamnă că sunt capabile și de luptă", a declarat el în parlament, potrivit presei locale. "Poliția investighează pe baza suspiciunilor noastre".

Slovacia a aderat la NATO în 2004, la 11 ani după ce Cehoslovacia s-a despărțit, iar recunoașterea faptului că tehnicienii ruși au manipulat avioanele forțelor sale aeriene va fi extrem de jenantă.

Guvernul pro-occidental al Slovaciei a devenit luna trecută a doua țară din Europa Centrală, după Polonia, care a donat avioane de luptă Ucrainei. Aceasta s-a angajat să trimită toate cele 11 avioane MiG-29 pe care le mai are în dotare Ucrainei și i s-a promis o creștere a ajutorului din partea UE și provizii militare suplimentare din partea SUA drept compensație.

Generalul Ľubomír Svoboda, adjunctul șefului armatei slovace și fostul șef al forțelor sale aeriene, a declarat că tehnicienii au fost stabiliți în Slovacia în cadrul unui acord pe termen lung cu Rusia, deoarece dețineau "un know-how mai mare" al avionului de vânătoare de concepție sovietică.

Până la prăbușirea Cortinei de Fier în 1989 și a Uniunii Sovietice în 1991, Cehoslovacia s-a aflat sub controlul de facto al Rusiei, iar o mare parte din echipamentele sale militare reflectă această moștenire.

Speranțe că Ucraina va putea repara avioanele de luptă defect

Nad a declarat că speră că Ucraina va putea repara avioanele de luptă defecte și le va putea folosi în misiuni de luptă împotriva Rusiei. "Ei au piloți, piese de schimb și o companie care a lucrat la MiG-uri încă din perioada sovietică", a spus el.

Ucraina și-a implorat vecinii să îi trimită mai multe avioane de luptă, în primul rând avioane occidentale moderne, dar și MiG-29, pe care forțele sale aeriene le folosesc deja.

În martie, generalul american James B. Hecker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și Africa, a declarat că Ucraina a pierdut până în prezent 60 de avioane de luptă în război, iar Rusia a pierdut 70 de avioane.

Uniunea Sovietică a proiectat MiG-29 pentru a contracara avioanele F-15 ale SUA în timpul Războiului Rece. Ele sunt considerate calul de bătaie al forțelor aeriene din Europa Centrală.

SUA a exclus trimiterea de F-16 în Ucraina. În februarie, Rishi Sunak a însărcinat Ministerul Apărării să analizeze ce avioane de război ar putea dona Marea Britanie Ucrainei.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.