Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionul de vânătoare KF-21 Boramae plasează Coreea de Sud printre puținele națiuni care au dezvoltat un avion de luptă supersonic avansat

altcoinbuzz.io
coreea de sud

Avionul de vânătoare KF-21 Boramae de producție internă din Coreea de Sud a zburat marți pentru prima dată, plasând țara printre puținele națiuni care au dezvoltat un avion de luptă supersonic avansat, scrie CNN.

Prototipul avionului a efectuat un zbor de 33 de minute de la o bază a forțelor aeriene din orașul Sacheon din sudul țării, a declarat Administrația Programului de Achiziții pentru Apărare din Coreea de Sud (DAPA).

Avionul este primul dintr-o flotă de șase aparate de zbor KF-21 realizate de Korea Aerospace Industries, care va efectua peste 2.000 de zboruri de testare de acum până în 2026, când va începe producția în masă.

Un total de 120 de avioane ar trebui să fie livrate forțelor aeriene sud-coreene până în 2030.

Odată ce va fi operațional, se așteaptă ca KF-21 să fie înarmat cu o gamă de rachete aer-aer și aer-sol - și posibil chiar rachete de croazieră lansate din aer. Avioanele de luptă bimotor vor fi disponibile în versiuni cu un singur loc și cu două locuri, potrivit Mediafax.ro.

Marți, avionul a fost echipat cu patru rachete aer-aer Meteor simulate și un sistem de căutare și urmărire cu infraroșu și a atins viteze de aproximativ 400 de kilometri pe oră.

KF-21 este un proiect comun Coreea de Sud și Indonezia, în care Seulul deține 80% din acțiuni.

Deși doar 65% din piesele KF-21 sunt de origine sud-coreeană, zborul său inaugural marchează totuși o realizare semnificativă pentru o țară care nu are o istorie îndelungată în producția de aeronave.

Singurele alte țări care au dezvoltat și pilotat un avion de luptă supersonic avansat sunt Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franța, Suedia și un consorțiu european format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania.

Dintre acestea, doar SUA și China au desfășurat avioane de vânătoare de generația a cincea fabricate pe plan intern - avioane care dispun de tehnologii invizibile, capacități de bruiaj radar și sisteme de avionică ce integrează date de la bord și de la distanță pentru a oferi piloților o imagine în timp real a operațiunii lor, potrivit Centrului de competență în domeniul puterii aeriene comune al NATO.

Se așteaptă ca KF-21 să înlocuiască avioanele de vânătoare F-4 și F-5 ale Coreei de Sud, avioane de vânătoare de generația a treia proiectate de SUA și introduse în anii 1960.

KF-21 are un potențial semnificativ de export, deoarece se așteaptă ca acesta să fie mai ieftin decât F-35 pe care SUA îl vinde armatelor străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.