Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionul rus de pasageri Suhoi Superjet 100, conceput ca un rival pentru Airbus, Bombardier și Embraer, nu își găsește cumpărători, în afara Aeroflot

suhoi

Principalul avion de pasageri din Rusia, Sukhoi Superjet 100, conceput ca un rival pentru Airbus, Bombardier și Embraer, nu a primit comenzi în acest an, în afara acordului de lungă durată cu transportatorul de stat Aeroflot, informează Reuters, anunță MEDIAFAX.

Aeronava, care a intrat în serviciu în 2011 și a fost primul avion de pasageri construit în Rusia de la căderea Uniunii Sovietice, a avut o istorie tulbure, în ciuda faptului că statul a investit miliarde de dolari în dezvoltarea sa. Anul trecut, un Superjet a aterizat forțat la Moscova, ucigând 41 de oameni.

Citește și: ANAF a făcut anunțul! Proiectul va fi finalizat la sfarșitul lunii- Ce modificări se aduc

Compania aeriană Suhoi, controlată de holdingul de stat Rostec, spera să vândă sute de avioane. Însă cererea slabă, problemele de întreținere și întârzierile în aprovizionarea cu piese de schimb, au făcut ca doar 142 din avioane să fie în uz.

Aeroflot, care are în prezent 54 de Superjet în flotă, trebuie să primească încă 17 anul acesta, a declarat pentru Reuters ministrul rus al Comerțului și Industriei. Transportatorul a semnat un contract pe termen lung în 2018 pentru închirierea a 100 de Superjet între 2019 și 2026.

Două surse familiare cu planurile firmei au declarat pentru Reuters că Sukhoi nu are în prezent alți clienți pentru 2020.

Avionul este operat cu preponderență în Rusia, de companii aeriene regionale, corporații și entități guvernamentale.

Compania aeriană irlandeză CityJet a încetat să mai opereze șapte Superjet anul trecut, iar compania mexicană Interjet a declarat anul trecut că intenționează să vândă cele 22 de Superjet pe care le deține.

Într-o declarație, Sukhoi a refuzat să-și divulge portofoliul de clienți.

Întrebați dacă au vreun plan să cumpere sau să închirieze avioane Superjet anul acesta, cele mai mari trei companii aeriene private din Rusia - S7, UTair și Ural Airlines - au negat. Alte cinci companii aeriene ruse, care au Superjet în flotele lor, nu au răspuns la cererile de comentarii.

Citește și: Vești bune! Cresc salariile pentru anumiți români

IrAero, o companie aeriană situată în Extremul Orient al Rusiei, care a cerut anterior compensații Suhoi, invocând performanțele tehnice slabe ale Superjet, a declarat pentru Reuters că există probleme în utilizarea avioanelor și că „clauzele contractului sunt departe de cele mai avantajoase pentru utilizatori.”

Sukhoi a spus anul trecut că va vinde 16 jeturi clienților. Cu toate acestea, a ratat această țintă și a livrat doar opt avioane la final, dintre care cinci au fost închiriate către Aeroflot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.