Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocaţii din Italia, îngrijoraţi de excluderea presei din sălile de judecată, în pofida relaxării măsurilor restrictive

cenzura presa

Avocaţii italieni trag un semnal de alarmă pe tema excluderii constante a mass-media de la audierile penale, în pofida faptului că la ora actuală măsura de izolare a fost ridicată aproape pe întreg teritoriul Italiei, una din ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

'Restricţiile au fost relaxate pentru avioane, trenuri şi chiar cluburi de noapte, dar nu şi pentru justiţie', a denunţat miercuri avocatul Renato Borzone.

Şi asta se întâmplă, 'cu toate că accesul la presă este un este unul dintre acele drepturi constituţionale care nu pot fi abandonate, nici măcar în stare de urgenţă', a adăugat Borzone, care face parte din echipa de apărare a unuia dintre cei doi studenţi americani judecaţi la Roma pentru uciderea unui poliţist în iulie 2019.

'Este crucial să se acorde acces la presă în cazuri ca acesta, când apărarea a acuzat poliţia că a minţit, pentru a garanta că cei care administrează justiţia pot fi traşi la răspundere', a explicat el.

Citește și: Veste mare! Anumiți români vor avea parte de beneficii uriașe

În timp ce procesele au fost oprite temporar în Italia din cauza pandemiei, procesele penale ale persoanelor acuzate aflate în arest s-au putut relua la jumătatea lunii aprilie, dar numai cu uşile închise.

O ordonanţă de urgenţă a guvernului prevede că audierile pot avea loc fără prezenţa publicului sau mass-media şi că, de fapt, revine judecătorilor implicaţi în caz să decidă cine poate fi prezent la audieri.

Aceasta înseamnă că numeroase dosare sunt interzise tuturor, judecătorii argumentând că riscul de contagiune este încă prea ridicat pentru a permite jurnaliştilor să asiste.

Arturo Salerni - avocat specializat în drepturile omului care a devenit cunoscut după ce a atacat decretul fostului ministru de interne de extrema dreaptă Matteo Salvini cu privire la închiderea porturilor italiene pentru navele care salvează migranţi - consideră că interdicţia de intrare în tribunale pentru presă creează un precedent periculos.

'Este clar că aceasta se poate face în caz de extremă urgenţă, dar mi se pare evident că suntem dincolo de asta', apreciază avocatul, care consideră că situaţia nu va reveni la normal înainte de septembrie, în pofida reluării tuturor proceselor în iulie.

În baza legii Naţiunilor Unite cu privire la drepturile omului, statele se pot deroga de la obligaţiile lor în caz de urgenţă publică, dar nu şi atunci când este vorba de drepturi esenţiale, cum ar fi dreptul la libertatea de gândire. Potrivit Constituţiei italiene, dreptul la libertatea de gândire semnifică faptul că 'presa nu poate fi supusă niciunei autorizaţii sau cenzurii'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.