Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocații din România cer măsuri concrete pentru apărarea statului de drept

clujust.ro
unbr

Într-o rezoluție adoptată de Congresul Avocaților din România la data de 25 iunie 2021, avocații propun autorităților o serie de măsuri menite să protejeze statul de drept și să reechilibreze balanța între acuzare și apărare.

Avocații reclamă declinul dreptului la apărare din ultimii ani și conturarea unor tendințe periculoase privind abordarea rolului și a atribuțiilor avocaților în actul de justiție, dar și subminarea principiilor fundamentale ale profesiei, precum independența avocatului, libertatea de exercitare a profesiei sale, păstrarea secretului profesional, libertatea de alegere a avocatului. Potrivit textului Rezoluției, „orice ingerință în aplicarea plenară a acestor principii este de natură a afecta în mod grav independența profesiei de avocat și, pe cale de consecință, independența justiției”.

Astfel, avocații din România solicită Parlamentului României, Guvernului, Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii luarea, de urgență, a următoarelor măsuri pentru protejarea statului de drept și pentru reechilibrarea balanței între  acuzare și apărare, în vederea restabilirii ordinii de drept:

  1. Respectarea dreptului justițiabilului la apărare,
  2. Respectarea prezumției de nevinovăție, a contradictorialității și a principiului  egalității de arme între acuzare și apărare,
  3. Respectarea imunității pledoariei și a opiniilor profesionale ale avocatului,
  4. Respectarea independenței avocatului și a libertății de exercitare a profesiei sale.

Congresul Avocaților s-a reunit în data de 25 și 26 iunie la București, având pe ordinea de zi dezbaterea temei „Apărarea apărării” și adoptarea de măsuri în apărarea profesiei de avocat. Rezoluția Congresului Avocaților a fost adoptată în contextul evenimentelor din decembrie 2020, când doi avocați au primit pedepse cu închisoarea în cazul Ferma Băneasa, printre care Robert Roșu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte ce țin de exercitarea profesiei de avocat.

Textul integral al Rezoluției este disponibil AICI/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.