Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Piperea, dezvăluiri explozive despre 'primul protocol securistic al justiţiei': Când a fost semnat şi care a fost rolul lui Augustin Lazăr

Gheorghe Piperea

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea "epopea" protocoalelor dintre SRI şi instituţiile din justiţie din România. Începută în 1998, povestea dezvăluie o reţea care a dus la numeroase situaţii de-a dreptul tragice pentru România. Totul a plecat cu o secţia a Parchetului General, condusă la acea vreme de Augustin Lazăr.

"Asa cum rezulta dintr-o postare de pe blogul lui R. Soviani de azi, primul protocol securistic al justitiei a fost semnat in anul 1998, pe vremea guvernului Conventiei Democratice* si a presedintelui Emil Constantinescu. Germenele a ceea ce s-a infiintat ca PNA, in 2003** si s-a remarcat ca DNA, in perioada 2008-2017*** a fost Secția Anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă Justiție (actuala ICCJ), condusa la inceput de actualul procuror general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, viitorul fost procuror general, deja propus spre revocare. Aceasta sectie a fost, nici mai mult, nici mai putin, decat rezultatul acestui protocol securistic al justitiei, incheiat, in 1998, intre Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul de Interne, SRI, SIE și Ministerul Finanțelor.

CITEȘTE ȘI: Esențial pentru sănătate: Fructe și legume românești bogate în carbohidrați buni

Conventia Democratica si, in special, presedintele Emil Constantinescu, isi propusesera ca obiectiv fundamental al politicii publice combaterea coruptiei, numai ca alesese sa lupte cu corupita in modul cel mai gresit cu putinta - prin crearea unor comitete si comitii, in care erau inclusi, de-a valma, magistrati, ofiteri ai serviciilor secrete, politisti si, desigur, in fruntea bucatelor, politicieni de rang inalt din coalititia aflata la guvernare. Intrucat interfera grav cu independenta justitiei, Comitetul Naţional de Anticorupţie (CNAICO) a fost declarat neconstitutioal, la inceputul anului 1998.

Intrucat nu putea sa piarda de sub control o asemenea chestiune de siguranta nationala si nici nu isi putea permite sa lase magistratii prea independenti (caci exista riscul ca acestia sa ajunga la capatul tuturor firelor rosii cu care isi marcase deja teritoriile in economie si politica), neo-sekuritatea romana a fortat semnarea acestui protocol, pe care si-au pus semnatura toate entitatile mai sus enuntate, si prin care nu numai ca s-a intins peste tara un imens voal purpuriu al intimidarii justitiei, dar s-au si creat structuri in interiorul Ministerului Public (Parchetul general) care au triat dosarele si persoanele anchetate dupa propriile interese ale neo-sekuristilor de la butoane. Dupa acest protocol, au fost incheiate protocoale si cu BNR, ca nu puteau lipsi. Mai ales ca in 1999, dupa spusele lui Emil Constantinescu, Romania a fost aproape in faliment, data fiind inteleapta conducere a pietei monetare si financiare exercitata de BNR sub bagheta magica a lui Manole I., zis si Mugurel.

Pe baza de protocol, infinit mai puternic si mai constrangator decat legea si constiinta proprie, multi magistrati au facut mumos (si uneor sluj) in fata neo-sekuritatii, principalul instrument de control fiind noua structura anti-coruptie din Parchetul General, structura condusa de nimeni altul decat de dl Augustin Lazar, cel care acum izbucneste in plans ca e dat afara politic, uitand ca a fost inventat neo-sekuristic si numit politic in ambele dati.

Vazand proportiile luate de fenomenul flamurii purpurii a neo-sekuritatii aruncate asupra "independentei" justitii romane si observand selectivitatea "dreptatii" care se face in tribunale, cam dupa cum dicta neo-sekuritatea, Emil Constantinescu s-a declarat invins de Securitate. Asta se intampla in 2000, in anul in care toata lumea se astepta sa candideze a doua oara la Presedintie. Sub impactul acestui sentiment de dezarmare totala, Constantinescu a abandonat politica, lasand loc liber pentru Stolojan si Isarescu (pe atunci, prim ministru si, in acelasi timp, gubernator al provinciei Romania), care si-au anulat reciproc voturile, propulsand in turul doi niste politicieni caracteristici pentru etapa gregara a politicii romanesti, Vadim si Iliescu. Exact planul pe care si-l facuse neo-sekuritatea. In urmatorii 10 ani, tara era deja vanduta, in proportie de mai mult de 80%, iar numarul celor plecati la munca in strainatate ajunsese la 3 milioane (acum sunt, probabil, 5 milioane, dar deja vorbim de un asa-numit ripple effect, cauzat de lovitura crancena data justitiei de neo-sekuritate in anul 1998). De atunci, justitia romana, mai ales cea penala, a devenit o tabla de sah in mainile politicienilor. Si a cheltuit multi, foarte multi bani, complet inutil. Caci coruptia nu a fost nici macar limitata. Dimpotriva, s-a reusit cumva ca, de 20 de ani de cand neo-sekuritatea se lupta cu coruptia, sa ni se puna in frunte stigmatul de cea mai corupta tara din Europa (chiar daca tunurile de zeci de miliarde de euro din Germania, Franta, Olanda, Italia sau Danemarca sunt la ani lumina distanta de furtisagurile de zi cu zi cu care ne confruntam noi, in Romania).

CITEȘTE ȘI: Esențial pentru sănătate: Fructe și legume românești bogate în carbohidrați buni

P.S.: Tot Soviani a vorbit, la un moment dat, si de protocoale SRI cu BNR. Evident ca acestea exista. Dar ar fi momentul sa le vedem.

*principalul partid de guvernare era atunci PNTcd, dar important era si PNL, precum si PD, partidul de atunci al megamarinarului facut de noi presedinte, din naivitate si ura fata de Nastase.

**pe vremea lui Nastase.

***pe vremea lui Basescu si pe vremea lui Iohannis", scrie Piperea pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.