Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului cere sancţionarea unor surpaveghetori de la o şcoală ajutătoare

Victor Ciorbea

Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd din judeţul Bihor să dispună măsuri pentru sancţionarea disciplinară a unor supraveghetori de la această instituţie, după ce a constatat încălcări ale legislaţiei privind drepturile copiilor, în urma unor relatări din presă potrivit cărora copiii sunt agresaţi verbal şi fizic. 

"Avocatul Poporului recomandă directorului Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd să dispună măsuri pentru sancţionarea disciplinară a persoanelor care aveau atribuţii de supraveghere la momentul săvârşirii evenimentului. Directorului centrului i se mai recomandă completarea schemei de personal cu numărul de angajaţi necesari pentru o mai bună supraveghere a beneficiarilor centrului aflaţi în regim de internat şi instruirea personalului pentru prevenirea unor evenimente similare", se arată într-un comunicat. 

Recomandarea este rezultatul sesizării din oficiu şi anchetei efectuate la centrul şcolar respectiv, în scopul verificării aspectelor relatate de către un post de televiziune într-un reportaj difuzat pe 25 mai. 

Conform relatărilor din presă, copiii înscrişi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd sunt agresaţi atât verbal, cât şi fizic de către supraveghetori, care îi lasă chiar să se bată între ei. Postul de televiziune a prezentat cazul unui copil cu dizabilităţi care a fost tăiat cu un ciob de sticlă în zona gâtului de către un alt coleg. 

În urma anchetei efectuate de Biroul Teritorial Oradea, AP a constatat că au fost încălcate prevederi din Constituţie potrivit cărora "copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor". 

Avocatul Poporului a mai constatat nerespectarea unor prevederi din Legea nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului ce stipulează că autorităţile publice sunt obligate să respecte, promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, să protejeze copilul împotriva oricăror forme de violenţă, abuz, rele tratamente sau neglijenţă, iar în cazul în care abuzul sau neglijarea a fost săvârşit (ă) de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grijă sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.