Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului se implică în cazul judecătorului Stan Mustață: critici pentru cei din penitenciare

Inquam Photos / Octav Ganea
Ciorbea

Avocatul Poporului a constat nereguli în gestionarea situației fostului judecător Stan Mustață, încarcerat de peste doi ani și care a murit de infarct la începutul lunii august. Instituția recomandă ANP și Penitenciarului Rahova să adopte norme clare pentru procedura de transfer a deținuților.

Citește și: ALERTĂ - Gabriela Firea, scrisoare deschisă către membrii PSD: Nu trebuie să alegeți între mine și Dragnea

"Avocatul Poporului recomandă, între altele, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Penitenciarului Rahova, adoptarea unor norme clare cu privire la procedura de transfer a deținuților, care să vizeze: criteriile de selectare a persoanelor private de libertate în vederea transferului (starea de sănătate, vârsta, perioada rămasă până la liberarea condiționată), intervalul orar în care poate fi derulată întreaga procedură de transfer, anunțarea persoanei private de libertate, din momentul aprobării transferului, cu indicarea locului și motivelor de transfer; dispunerea de măsuri cu privire la greșita menținere în regim închis a persoanei private de libertate Stan Mustață; verificarea împrejurării prin care s-a operat eronat regimul de executare în sistemul PMS (Prisoner’s Management System), persoana privată de libertate Stan Mustață figurând și după data de 12 martie 2018 la regim închis", arată Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă, informează Mediafax.

De asemenea, reprezentanții instituției recomandă, printre altele, consultații medicale periodice, la interval de jumătate de an, în cazul deținuților care suferă de boli cronice.

"Luarea măsurilor necesare în vederea efectuării unei reevaluări periodice (6 luni) a persoanelor private de libertate diagnosticate cu afecţiuni cronice, care să includă consultaţii medicale de specialitate şi efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare monitorizării evoluţiei bolii; realizarea demersurilor necesare în vederea includerii persoanelor diagnosticate cu afecţiuni medicale cronice în categoria persoanelor vulnerabile care să beneficieze, pe lângă asistenţa medicală adecvată, de suport şi consiliere psihologică pe toată perioada de detenţie, în scopul facilitării adaptării la mediul carceral, a conştientizării riscului şi a consecinţelor refuzului asistenţei medicale. Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu și anchetelor efectuate de Avocatul Poporului la Penitenciarele Rahova, Giurgiu și Jilava după decesul persoanei private de libertate Stan Mustață, deținut în Penitenciarul Rahova și care a fost transferat către Penitenciarul Giurgiu, iar ulterior către Penitenciarul Jilava", potrivit sursei citate.

În urma anchetei, Avocatul Poporului a constatat că a fost decisă transferarea fostului judecător, cu toate că se știa că acesta suferă de cardiopatie ischemică, diabet, gută și insuficiență renală.

"În cadrul anchetelor efectuate, Avocatul Poporului a constatat, între altele, la Penitenciarul Rahova că deținutul Stan Mustață a fost declarat apt pentru a presta muncă, deși era cunoscut cu cardiopatie ischemică, insuficiență renală, diabet și gută, fiind încadrat la regim alimentar Norma 18 diabetici. De asemenea, nu a fost informat cu privire la faptul că va fi transferat, fiind trezit din somn în jurul orei 2 a.m. și anunțat să își facă bagajele pentru că “va fi pus pe cursă”, fără a i se comunica locul și motivul transferului. Din cauza faptului că s-a operat eronat regimul de executare în sistemul PMS (Prisoner’s Management System), deținutul Stan Mustață figurând și după data de 12 martie 2018 la regim închis în loc de regim semideschis, a fost aprobat și efectuat transferul la Penitenciarul Giurgiu și nu la Penitenciarul Jilava, cum era legal", precizează comunicatul.

Totodată, cu toate că Mustață fusese diagnosticat cu mai multe afecțiuni cronice, cât a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova, nu i-a fost făcut niciun control medical sau investigații de laborator.

"În plus, deși la data încarcerării persoanei private de libertate Stan Mustață, aceasta era diagnosticată cu mai multe afecţiuni cronice, pe perioada detenţiei la Penitenciarul Rahova nu a efectuat niciun fel de investigaţii de laborator, în vederea monitorizării parametrilor biologici, având în vedere că suferea de afecţiuni care necesitau periodic acest lucru (hipertensiune arterială, diabet zaharat, gută, dislipidemie, adenom de prostată etc). Ținând seama de faptul că persoana privată de libertate Stan Mustață era diagnosticată cu multiple afecţiuni cronice şi se afla sub tratament permanent, transferul efectuat în absenţa unei perioade de odihnă adecvate şi cu un mijloc de transport fără condiţii corespunzătoare de microclimat, ar fi putut avea consecinţe asupra stării de sănătate a acesteia", conform sursei menționate.

Instituția a mai constatat, la Penitenciarul Giurgiu că Stan Mustață nu a fost inclus în categoria deținuților vulnerabili, dar cu toate acestea el a fost separat de restul persoanelor încarcerate și cazat în cadrul infirmeriei, datorită faptului că era fost judecător.

"La Penitenciarul Giurgiu, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că deși nu era inclus în categoria deținuților vulnerabili, dar având în vedere calitatea de judecător, Stan Mustață a fost separat de celelalte persoane private de libertate și cazat în cadrul Infirmeriei. Totodată, conducerea Penitenciarului Giurgiu a observat imediat, în urma verificăriiînscrisurilor transmise la realizarea transferului, că persoana privată de libertate Stan Mustață execută pedeapsa la regim semideschis si s-a solicitat (în aceeași zi) transferul la altă unitate, deoarece regimul semideschis al acestuia nu se încadrează în profilul unității. De asemenea, deținutul Stan Mustață a fost trimis la un consult cardiologic la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu pentru că, din fișa medicală de la Penitenciarul Rahova, nu rezulta un astfel de consult, deși era cunoscut cu cardiopatie ischemică", potrivit documentului de presă.

Sursa citată mai precizează că "în cadrul Penitenciarului Jilava, conform constatărilor Avocatului Poporului, la data de 17 iulie 2018, Comisia pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate a hotărât includerea în categoria persoanelor private de libertate vulnerabile a deținutului Stan Mustață, la constatarea riscului de vulnerabilitate de către membrii personalului. În plus, a fost declarat inapt din punct de vedere medical pentru a presta muncă și a fost consultat periodic la Cabinetul medical din cadrul penitenciarului, a fost trimis pentru investigații și analize medicale la unități sanitare din afara sistemului penitenciar, i-a fost acordată medicație conform prescripției".

Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de 8 spre 9 august, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Fostul magistrat, care era încarcerat de mai bine de doi ani, avea cancer, dar suferea şi din cauza unor probleme ale rinichilor.

Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a fost condamnat definitiv, în anul 2016, la opt ani şi şase luni de închisoare de magistraţii instanţei supreme. Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus o pedeapsă de zece ani şi opt luni în cazul magistratului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.