Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu: Demisia miniștrilor USR-PLUS, unica soluție constituțională

adrian toni neacsu

Toni Neacșu afirmă, într-o postare pe Facebook, că dacă USR PLUS își dorește realmente schimbarea premierului Cîțu, nu există decât o singură soluție constituțională: demisia miniștrilor săi din guvern.

„Pentru că în falsa criză politică din zilele acestea ipocrizia este regina încoronată a retoricii politicienilor, trebuie spus că dacă USR-PLUS își dorește cu adevărat schimbarea premierului Cîțu are la îndemână, rapid, o singura soluție cu adevărat constituțională: demisia miniștrilor săi din Guvern.

Prin demisia în bloc a miniștrilor USR compoziția politică a Guvernului se schimbă iar premierul Cîțu și președintele Iohanis nu mai pot face numiri de miniștri după cum doresc ci trebuie obligatoriu să meargă în Parlament pentru a se obține un nou vot de încredere.
Atât Președintele României cât și premierul Cîțu pierd rolul de primadonă, iar decizia revine, constituțional, Parlamentului.
Văd că exact această soluție, singura constituțională și democratică, nu este discutată în cadrul USL-PLUS, ceea ce îmi confirmă convingerea că suntem doar în prezența unor șantaje având ca scop reașezarea echilibrului de forță în cadrul coaliției, îmbracate desigur frumos în discursuri populiste pentru votanți și sondaje”, scrie Toni Neacșu pe Facebook.

De asemenea, Neacșu explică că analiza juridică a celor din USR-PLUS este complet greșită.

„Juriștii și constituționaliștii USR-PLUS, mai ales că vin din interiorul Ministerului Justiției, sunt ceva de speriat.

Mesajul lor este că nu se depune demisia în bloc a ministrilor USR-PLUS pentru că într-o asemenea situație premierul Cîțu asigură interimatul pe timp de 45 de zile cu cine dorește el și astfel se pierde timp.

Ei bine, analiza juridică este complet greșită. Între timp, față de ipotezele din vechime de pe vremea d-ei Macovei trecute în revistă în material, a mai apărut un Cod administrativ care stabilește obligații foarte clare pentru premier în situația demisiei unor miniștri, a căror nerespectare constituie infracțiune.

Astfel,

1. Potrivit art. 45 demisia ministrului devine irevocabilă din momentul în care se ia act de depunerea ei, adică de la înregistrare la SG.

2. În termen de 5 zile de la demisie premierul este OBLIGAT să ceară Președintelui emiterea decretului de vacantare a postului de ministru.

3. Președintele are obligația să declare vacantă funcția de ministru în termen de maximum 15 zile de la primire. Vacantarea funcției de ministru al justiției s-a făcut a doua zi.

4. În termen de maximum 5 zile de la publicarea decretului de vacantare a funcției de ministru premierul Cîțu are OBLIGAȚIA legală de a sesiza Parlamentul în vederea aprobării noilor propuneri de miniștri plini, evident din afara USR-PLUS de vreme ce aceștia își retrag sprijinul politic (art. 85 alin. 3 din Constituție, art. 47 alin 2 Codul administrativ).

5. În concluzie, indiferent de numirea unor miniștri interimari pe o perioadă de 45 de zile, în interiorul acestui interval (art. 46 alin. 3 din Codul administrativ), premierul are obligația de a sesiza Parlamentul. Omisiunea îndeplinirii acestor obligații legale extrem de precise constituie infracțiune în forma ei cea mai clară.

6. Astfel fiind, presupunând nu știu ce conivență a premierului și a președintelui, cel mai târziu în a 25 zi de la demisia în bloc a miniștrilor USR-PLUS premierul Cîțu are obligația de a se adresa Parlamentului cu noile propuneri. Cea mai rapidă procedură ar duce problema viitorului premierului în Parlament chiar sapătămâna viitoare!

7. O moțiune de cenzură presupune 8 zile pentru depunere, lectură și vot, urmată de o perioadă de interimat pe un termen nedeterminat a actualului premier, chiar dacă este demis. Votul de învestitură pentru un alt cabinet poate dura o perioadă nesfârșită, după cum știm, cu precizarea că Președintele Iohannis nu este obligat să declanșeze alegeri anticipate dacă două propuneri ale sale cad.”, a explicat Toni Neacșu.

 



ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.