Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu îi atrage atenția lui Liviu Dragnea privind ÎCCJ: E neproductiv și greșit

Inquam Photos/ Octav Ganea
Liviu Dragnea 14 09 2018

Adrian Toni Neacșu, avocatul Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, spune că "incăpățânarea d-lui Dragnea și a altora de a susține public, inclusiv ca presiune pe ministrul justiției, nelegalitatea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ este și neproductivă și greșită".

"Este greșită întrucât legea nu a modificat nimic în ce privește compunerea și desemnarea judecătorilor în aceste complete. Neexistând nici o modificare în structura acestor complete ÎCCJ nu avea cum, la mijlocul anului, să facă o nouă tragere la sorți și o nouă desemnare a completelor. Hotărârea colegiului de conducere a ÎCCJ în acest sens este riguros corectă iar explicațiile publice ale d-ei Președinte Tarcea corecte, sub acest aspect. Legea 207/2018 se aplică la ÎCCJ.

Este neproductivă întrucât induce în mod greșit impresia că obligația tragerii la sorți a tuturor celor 5 membri ai completului (în practica din 2014 ÎCCJ trage la sorți numai 4 judecători iar al 5-lea este pus "de drept") a apărut abia de la 23 iulie 2018.

Această obligație există de la 1.02.2014, la fel cum tot de atunci există prevederea clară că președintele și vicepreședintele ÎCCJ conduc completele de 5 doar dacă au fost extrași la tragerea la sorți pentru a face parte din ele. Dacă nu au rezultat din tragerea la sorți nu au ce căuta în completele de 5.
Deci, nu mai există "membri de drept", confuzie generală atât în presă cât și în dezbaterea publică, chiar cu participarea confraților mei avocați, încă de la 1 februarie 2014.

Prin recenta modificare nu s-a făcut decât o clarificare a unor prevederi legale în vigoare din 1.02.2014.

Pentru că orice act administrativ, cum sunt Hotărârile colegiului de conducere ICCJ prin care s-au desemnat completele de 5, se bucură de prezumția de legalitate, până când o instanța de judecată nu constată nelegalitatea acestora nu putem vorbi decât de o suspiciune de nelegalitate, lucru extrem de important. Nelegalitatea actului administrativ nu se proclamă public ci se constată de justiție. Tocmai de aceea și eu îmi măsor cuvintele, indiferent cât de clară este Legea 304/2004 în ce privește compunerea completelor de 5", scrie avocatul pe Facebook.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.