Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Avram Iancu, O viaţă de erou' de Silviu Dragomir, prezentată la MTC din Oradea

mtariicrisurilor.ro
muzeul Tării Crişurilor Oradea

Anul "Avram Iancu" a debutat, vineri, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea, prin lansarea ediţiei necenzurate a cărţii "Avram Iancu. O viaţă de erou" de Silviu Dragomir, apărută la Editura MTC, ediţie îngrijită de Ioan Bolovan şi Sorin Şipoş.

Peste 200 de elevi şi profesori au participat la eveniment în sala de conferinţe a muzeului, lucrarea fiind prezentată de directorul Institutului de Istorie "George Bariţiu" din Cluj - Napoca al Academiei Române, Ioan Bolovan, directorul Centrului de studii interdisciplinare "Silviu Dargomir" - prof.univ.dr. Sorin Şipoş, alături de moderatorul evenimentului, managerul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

Academicianul Ioan Bolovan a declarat că această ediţie nouă şi cea mai completă asupra cărţii lui Silviu Dragomir dedicată eroului Avram Iancu, apărută la 150 de ani de la înveşnicirea eroului, este foarte importantă nu doar pentru istorici, ci şi pentru marele public, informează Agerpres.

"Stilul în care este scrisă, documentarea impecabilă, echilibrul interpretativ de care a dat dovadă Silviu Dragomir îl aşază pe Avram Iancu în galeria marilor personalităţi ale istoriei naţionale, un om liberal, un om democrat şi, mai presus de toate, un mare patriot. Dovadă şi gestul lui de a-şi dona întreaga avere naţiunii române, ca s-o vadă pe aceasta fericită, în forma pe care o cunoaştem a întemeierii unei facultăţi de drept, a unei universităţi româneşti, ceea ce s-a întâmplat abia după Marea Unire, când la Cluj s-a deschis Universitatea Daciei Superioare", a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Bolovan.

Profesorul universitar dr. Sorin Şipoş a precizat că ediţia actuală a cărţii este una completă şi complexă, deoarece în arhiva fondului Silviu Dragomir, de la Deva, sunt patru variante de lucru ale acestei cărţi. Faţă de ediţia din 1965 - de bună calitate, apărută însă într-un anumit context politic, ediţia de faţă încearcă să repună lucrarea lui Silviu Dragomir în acord cu opţiunea şi dorinţa istoricului.

"Ţinem foarte mult la partea aceasta fiindcă influenţa ideologicului şi a politicului în epocă a fost foarte importantă. După cum se ştie, Silviu Dragomir a fost un istoric preocupat de o multitudine de teme de cercetare dinspre Evul Mediu, cu instituţii, cnezi, voievozi, înspre Evul Mediu târziu, nu trebuie să uităm cercetările sale asupra românilor din Balcani, asupra unirii românilor cu Biserica Romei, dar el este îndeobşte recunoscut ca fiind istoricul de la 1848, specialist în Revoluţia de la 1848, şi în special în biografia lui Avram Iancu. Ne bucurăm, astăzi, că muzeul organizează această prezentare de lucrare, care se adresează în primul rând elevilor de liceu", a subliniat Sorin Şipoş.

Potrivit managerului MTC, Gabriel Moisa, evenimentul de la Oradea este "unul de excepţie" şi marchează, efectiv, după Congresul naţional al istoricilor de săptămâna trecută, debutul Anului "Avram Iancu".

"Este un debut mai mult decât fericit prin această realizare editorială remarcabilă, 'Avram Iancu. O viaţă de erou'. Ne mândrim că am reuşit să organizăm această prezentare aici, la noi, la Oradea, prin colaborarea dintre Muzeul Ţării Crişurilor, Facultatea de Istorie din Oradea şi Academia Română", a declarat Gabriel Moisa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.