Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ayatollahul Ali Khamenei: 'Participarea la alegeri şi votul constituie o datorie religioasă, nu doar o datorie naţională sau revoluţionară'

ft.com
ali khamenei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că votul la alegerile legislative de vineri este o 'datorie religioasă' pentru iranieni, pentru a întări Republica islamică în faţa 'propagandei' inamicilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Participarea la alegeri şi votul [...] constituie o datorie religioasă, nu doar o datorie naţională sau revoluţionară', a afirmat Khamenei, într-un discurs transmis parţial de televiziunea de stat. Ca regulă generală, 'alegerile dejoacă numeroasele comploturi perverse împotriva Iranului pe care americanii le au în gând şi pe care sioniştii le au în inimă', a mai spus ayatollahul.

Iranienii sunt chemaţi vineri să aleagă un nou parlament, într-un scrutin decisiv în care este anticipată o victorie a conservatorilor, după ce Consiliul Gardienilor Constituţiei a invalidat circa 7.200 de candidaturi (din aproape 14.500) înaintate mai ales de reformişti şi conservatori, provocând furia preşedintelui Hassan Rouhani şi a susţinătorilor săi.

Unii analişti prognozează un absenteism puternic la scrutinul de vineri.

Acesta va avea loc pe fondul escaladării tensiunilor între Iran şi SUA, dar şi al unei seri de evenimente traumatizante pentru ţară.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Accident cu cinci mașini lângă Ambasada Chinei din București

În noiembrie 2019, Iranul a cunoscut un val de contestare declanşat de creşterea preţului la benzină şi reprimat brutal de regim.

În ianuarie, SUA l-au ucis la Bagdad pe generalul Qassem Soleimani, arhitectul strategiei de influenţă regională a Iranului, provocând o undă de şoc şi o aparenţă de uniune naţională care nu a durat însă decât câteva zile.

La 11 ianuarie, forţele aeriene iraniene au recunoscut că au doborât 'dintr-o eroare', pe 8 ianuarie, un avion de pasageri ucrainean, tragedie soldată cu moartea a 176 de persoane, în majoritate iranieni.

'Priviţi cum, în ciuda înverşunării inamicului de a îndepărta poporul de sistem, oamenii susţin alegerile', a mai spus ayatollahul.

Sprijinul la aceste legislative va fi o 'onoare' pentru Republica islamică, a subliniat Khamenei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.