Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjan, gazda COP29, intenționează să își îmbunătățească obiectivele privind clima

Aze Media
greean energy energie verde azerbaidjan

Azerbaidjanul, gazda discuțiilor din acest an ale ONU privind schimbările climatice, speră să își îmbunătățească obiectivul de reducere a emisiilor la timp pentru acest eveniment, a declarat joi viitorul președinte al summitului COP29, scrie reuters.com.

Economia Azerbaidjanului se bazează pe petrol și gaze, iar obiectivul său actual - reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 35 % până în 2030 și cu 40 % până în 2050 față de nivelurile din 1990 - este departe de nivelul net zero pe care oamenii de știință spun că lumea trebuie să-l atingă până în 2050 pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Mukhtar Babayev, ministrul ecologiei și resurselor naturale, a declarat că fosta națiune sovietică a început pregătirile pentru a lua în considerare actualizarea angajamentului său național privind schimbările climatice (NDC).

"Nu este doar o șansă pentru Azerbaidjan, ci și pentru toate celelalte țări să pregătească și să anunțe actualizarea NDC la Baku în luna noiembrie a acestui an", a declarat Babayev în cadrul unei conferințe Financial Times din Londra, într-un interviu înregistrat.

Babayev, care a petrecut anterior două decenii la compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan, nu a precizat care ar fi obiectivul modificat.

Numirea sa s-a confruntat cu critici din partea militanților și a unor oameni de știință din domeniul climei, pentru că a continuat tendința ca cei care au legături profunde cu industria petrolului și a gazelor naturale să conducă negocierile mondiale pentru combaterea schimbărilor climatice.

Întâlnirea din noiembrie de la Baku va pune la încercare apetitul guvernelor de a lupta împotriva schimbărilor climatice, după un an electoral de excepție, de la UE și SUA la India și Africa de Sud. În Azerbaidjan, petrolul și gazele naturale reprezintă 91 % din exporturi, potrivit datelor americane.

Azerbaidjanul s-a angajat să extindă sursele de energie verde

Babayev a declarat că Azerbaidjanul s-a angajat să extindă sursele de energie verde la o pondere de 30 % din mixul de energie până în 2030. Țara este bogată în resurse eoliene și solare neexploatate, dar în prezent energia sa este produsă aproape în întregime din combustibili fosili.

El a declarat că a început discuțiile cu instituții financiare, bănci, militanți și sectorul privat pentru a pune bazele unui consens în cadrul summitului cu privire la obținerea de fonduri suplimentare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare în tranziția energetică.

COP29 reprezintă termenul limită pentru ca țările să convină asupra unui nou obiectiv global de finanțare a climei pentru a ajuta națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice tot mai grave.

Summitul COP28 de anul trecut privind clima, desfășurat în Emiratele Arabe Unite, a fost condus de Sultan Al-Jaber, șeful companiei petroliere de stat a țării. Acest summit a dus

la primul acord global de renunțare la combustibilii fosili, dar nu a fost suficient pentru ca peste 100 de țări, printre care UE, SUA și statele insulare mici vulnerabile din punct de vedere climatic, să ajungă la o eliminare completă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.