Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul a comemorat victimele sângerosului 'ianuarie negru' din 1990, când trupele sovietice au intervenit în forţă la Baku

COLECTIV-lumânare-în-palme-777x437

Mii de azeri au adus luni un omagiu victimelor masacrului comis după intrarea trupelor sovietice în Baku în zorii zilei de 20 ianuarie 1990, când au lăsat în urmă peste 140 de morţi şi sute de răniţi, informează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Locuitorii capitalei azere şi rezidenţi din diferite regiuni ale ţării au început să se adune de dimineaţă pe Aleea eroilor căzuţi, unde se află mormintele victimelor sângerosului eveniment.

La ceremonia comemorativă au participat de asemenea membri ai guvernului şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

La primele ore ale nopţii de 19 spre 20 ianuarie 1990, un contingent de peste 25.000 de militari ai armatei sovietice au intrat în oraş 'pentru a restabili ordinea constituţională' în capitala republicii sovietice de atunci.

'În urma acestei ingerinţe militare, 147 de civili au fost ucişi şi alţi 744 au fost grav răniţi. Evenimentul a intrat în istoria Azerbaidjanului sub numele de "ianuarie negru"'', a amintit luni Ministerul de Externe azer într-un comunicat.

Citește și: Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

Pretextul invocat de Moscova pentru luarea acestei măsuri radicale a fost moartea brutală a 100 de armeni la Baku în urma unei serii de pogromuri comise în zilele anterioare de către grupări radicale azere.

Cu toate acestea, pentru majoritatea azerilor intervenţia trupelor sovietice a vizat suprimarea mişcării de eliberare naţională, care lua amploare în fostele republici sovietice, alimentată în principal de războiul ce izbucnise cu un an şi jumătate în urmă în enclava Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni, dar care făcea parte din componenţa Azerbaidjanului.

În cursul săptămânii anterioare masacrului, Baku devenise scena unor manifestaţii de amploare organizate de mişcarea politică de opoziţie Frontul Naţional, care a şi condus lupta pentru independenţa republicii.

Autorităţile azere atribuie PCUS, guvernului sovietic şi personal fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov - aflat la cârma conducerii URSS în acea perioada - responsabilitatea pentru masacrul de la Baku.

'Responsabilitatea directă pentru această crimă revine fostei conduceri sovietice', menţionează comunicatul Ministerului de Externe azer.

Potrivit autorităţilor de la Baku, evenimentele din 1990 trebuie încadrate, conform legislaţiei internaţionale, drept 'crimă împotriva umanităţii', iar autorii ordinului de intervenţie şi cei care l-au executat direct ar trebui aduşi în faţa justiţiei.

'Armata sovietică, desfăşurată în ţară pentru a suprima mişcarea naţională şi a înfrânge voinţa de independenţă a poporului sovietic, a comis o crimă fără precedent împotriva populaţiei civile, încălcând în totalitate normele dreptului internaţional, Constituţia URSS şi pe cea a Azerbaidjanului', concluzionează MAE azer în comunicatul său.

Potrivit portalului rusesc newsru.com, în Baku au intrat de fapt circa 40.000 de militari ai armatei sovietice, iar operaţiunea de preluare a controlului asupra capitalei azere a fost coordonată de însuşi ministrul sovietic al apărării de la acea vreme, Dmitri Iazov. La intervenţia de la Baku au participat în special trupe speciale din cadrul Ministerului de Interne al URSS şi din cadrul KGB, având la dispoziţie echipamente grele, inclusiv tancuri şi elicoptere.

Intervenţia trupelor sovietice în Baku a avut loc fără aprobarea Prezidiului Consiliului Suprem al RSS Azerbaidjan, astfel fiind încălcate deopotrivă Constituţia URSS şi cea Azerbaidjanului, notează newsru.com luni.

Starea de urgenţă a fost instituită la Baku printr-o hotărâre a Prezidiului Sovietului Suprem al URSS de la 19 ianuarie 1990 şi a fost anunţată public la şapte ore de la intrarea trupelor sovietice, fără acordul Consiliului Suprem al RSS Azerbaidjan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.