Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul a dezminţit informaţiile privind o prezenţă militară israeliană în timpul manevrelor militare desfăşurate de Iran

IMEMC News
israel knesset

Azerbaidjanul a dezminţit luni informaţii privind o prezenţă militară israeliană pe teritoriul său pe fondul manevrelor militare desfăşurate de Iran la frontiera comună iraniano-azeră, informează AFP.

Aceste exerciţii militare au început vineri, în pofida criticilor Azerbaidjanului, cu care Teheranul menţine bune relaţii. Un militar de grad înalt din armata iraniană a afirmat la televiziune că "elemente ale regimului sionist sunt prezente în regiune".

"Respingem afirmaţiile privind prezenţa unor ţări terţe la frontiera dintre Azerbaidjan şi Iran. Aceste acuzaţii sunt total nefondate", a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe azer, Leila Abdulaeva.

Israelul, inamicul înveterat al Iranului, este un furnizor de arme important pentru Azerbaidjan, fostă republică din Caucaz cu populaţie majoritar musulmană, potrivit Agerpres.ro.

Manevrele iraniene au fost criticate de preşedintele azer Ilham Aliev. "Fiecare ţară poate efectua orice exerciţiu militar pe propriul său teritoriu. Acesta este dreptul lui suveran. Însă de ce acum şi de ce lângă frontiera noastră?", a spus el.

Iranul şi Azerbaidjanul au aproape 700 de kilometri de frontieră comună şi întreţin relaţii bune. Însă, în ultimul timp aceste relaţii traversează tensiuni, cum a fost şi atunci când armata azeră a desfăşurat exerciţii cu Turcia şi Pakistan, la 500 de kilometri de frontiera sa comună cu Iranul.

Decizia Azerbaidjanului de a impune taxe vamale camioanelor iraniene ce tranzitează spre Armenia, adversarul său geopolitic, a suscitat de asemenea proteste în Iran.

Iranul este îngrijorat şi de propagarea de idei separatiste printre cei circa 10 milioane de etnici azeri care locuiesc pe teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.